Доступність посилання

ТОП новини

Українські викиди: ні зменшити, ні … продати


Київ – Україні заборонили торгувати квотами на викиди парникових газів – через непрозору та недосконалу екологічну звітність. Таке рішення ухвалили фахівці ООН на засіданні зі змін клімату в Німеччині. У Мінприроди це пояснюють недоробками попередніх урядів. А незалежні експерти вказують на те, що чинна влада мала час виправити ці недоліки, але не скористалася шансом. Через призупинення «кіотських» проектів Україна, за різними підрахунками, може втратити до 8 мільярдів доларів.

Від 12 жовтня Україна не має права торгувати квотами на викиди парникових газів і реалізовувати ініційовані урядом проекти в рамках Кіотського протоколу. Таке рішення ухвалила у Бонні комісія ООН зі зміни клімату. Фахівці пояснили таке рішення недоліками системи екологічної звітності в Україні.

Міністр охорони довкілля України Микола Злочевський, який брав участь у засіданні комісії, запевнив, що його відомство зробило все, щоб виправити помилки попередників, зокрема врахувало зауваження міжнародних експертів у кадастрі викидів у атмосферу.

Подробиці в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода повідомив учасник засідання комісії ООН у Бонні, заступник голови Нацагенції України з екологічних інвестицій Іван Варга.

«Вони відмітили всі зусилля української сторони в період 2010-11 років, але, на жаль, ці результати можуть бути підтвердженні тільки в іншому звіті. Занепокоєння викликала недосконалість системи підготовки таких звітів, зокрема відсутність достатньої інформації про лісове господарство та землекористування», – сказав посадовець.

Він висловив сподівання, що заборона діятиме недовго, оскільки, за його словами, вже є нова програма дій щодо скорочення викидів парникових газів, яка передбачає усунення всіх цих недоліків.

Україна заслужила санкції за безлад у викидах?

Заборона ООН є закономірною, вважає координатор робочої групи зі зміни клімату Національного екологічного центру Христина Рудницька.

«Серед проблемних моментів, на які Україні вказують із року в рік, експерти ООН називають відсутність енергетичного балансу в країні, непрозору систему врахування викидів та поглинання викидів, та зміни землекористування. Чимало інформації названо конфіденційною, тобто такою, яку неможливо надати», – зазначила Рудницька.

Забороною Україні з боку ООН торгувати квотами на викиди був здивований Нобелівський лауреат, американський еколог Вудроу Кларк. На його думку, нелогічно забороняти щось нинішньому урядові через якісь дії його попередників.

Відповідати має уряд Азарова, а не Тимошенко – експерт

Іншої думки дотримується колишній український міністр охорони довкілля Сергій Курикін.

«Немає сенсу кивати на попередників, – каже він. – Треба запитувати з чинного уряду, оскільки він уже отримував попередження і мав час виправити всі недоліки і попередити ті висновки, які зробили в ООН».

Сергій Курикін наголошує, що найбільшою втратою для України будуть не кошти, недоотримані від можливого продажу викидів (йдеться приблизно про 8 мільярдів доларів на рік), а зупинення понад 60 проектів, які передбачають модернізацію виробництв й зменшення викидів в Україні.

На сьогодні Україна викидає удвічі менше парникових газів, аніж це було на початку незалежності, а тому донедавна мала змогу продавати частину своїх прав на викиди розвиненим державам, які перебрали власний ліміт.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG