Доступність посилання

ТОП новини

Остеопороз: німа епідемія?


Київ – Остеопороз – це захворювання, про яке треба знати кожній жінці. Оскільки прекрасна стать страждає від нього утричі частіше, ніж чоловіки. Остеопороз діагностують у кожної третьої жінки у світі після 45 років, кажуть фахівці. До того ж він вражає непомітно і може призвести навіть до інвалідності. Проте його можна попередити, головне – зробити це вчасно.

Остеопороз – це вимивання кальцію з кісток, що призводить до підвищення їх ламкості. Підступність хвороби у тому, що вона може протікати непомітно і виявлятися лише при переломах. Остеопороз – дуже поширений в Україні, кажуть медики. Але більшість людей про неї навіть не знають. Ця хвороба зазвичай вражає людину після 40-років, розповідає лікар Марта Джус.

«Зазвичай, це є проблема старшого віку. Чим старша жінка, особливо в постменопаузальному періоді, тим ризик розвитку остеопорозу є значно вищим. Тому на Заході кожна жінка, яка вже після менопаузи, приймає препарати кальцію. Це обов’язково. В нас те відношення є трішечки інакше і тому у нас остеопорозу є просто маса», – зазначає лікарка.

За словами фахівця, внаслідок остеопорозу – кістки стають дряблими, рихлими, через що, і ламаються. «В жінок є дві проблеми – переломи шийки стегна і переломи хребта. І відповідно, клініка, – це є болі в кістках», – зауважує лікар Марта Джус.

Остеопороз, як правило, виявляють уже після перелому кісток

Виявити остеопороз можна лише після спеціалізованого обстеження або після перелому. Саме так поставили діагноз «остеопороз» Зоряні Степанівні – після падіння. Тоді 70-ти річна жінка зламала хребет і змушена була робити рентген. Жодних ознак захворювання до цього не було, каже вона.

«У мене було падіння, яке я кілька тижнів трактувала просто як забій. А коли зробили рентгенологічне дослідження, то дійсно, там виявили остеопороз. Крім того, я знаю, що в мене в мами теж був дуже яскраво виражений остеопороз. І фактично це були два кити, на яких я базувала цей діагноз: що було в мами, і що бачили на рентгені»,розповідає жінка.

Учені прогнозують: невдовзі кожна друга жінка в світі хворітиме на остеопороз

Офіційної статистики хворих на остеопороз в України немає. Проте фахівці Інституту геронтології зафіксували, що практично кожна п’ята жінка після 60 років нині має порушення кісткової тканини. Дослідження щодо жінок молодшого віку не проводились, зауважує співробітник Інституту геронтології Тетяна Орлик. За її словами, головне – боротися з факторами ризику.

«А фактори ризику – це мала маса тіла, порушення харчування, порушення менструального циклу в жінок, куріння, зловживання кавою, низька фізична активність. Також ризики з’являються, внаслідок захворювань, при яких потрібно вживати глюкокортикоїди або антиконвульсанти», – говорить фахівець.

Також, на думку Тетяни Орлик, велику роль грає фактор спадковості хвороби, з якою боротися, на жаль, практично неможливо. Крім того, факторами ризику є недостатність статевих гормонів у період менопаузи, дефіцит кальцію, надмірна вага, вживання алкоголю і особливо куріння.

Лікарі радять раціональне харчування, спорт і сонячне проміння

Сьогодні в Україні доступні найсучасніші методики діагностики остеопорозу. Медики переконані, що кожна жінка в період менопаузи має дослідити стан своєї кісткової системи. Золотий стандарт – це двохенергетична рентгенівська денситометрія, говорить директор Інституту геронтології Владислав Безруков.

«Якщо, наприклад, немає переломів, то треба зробити денситометрію. Тобто зміряти щільність кісткової тканини і визначити, чи є чи ні. Якщо є, то після цього необхідно зробити дослідження крові і визначити вміст деяких гормонів, деяких елементів і після цього вирішувати, що необхідно для того, щоб підлікувати цю людину. Звичайно ж, профілактичну дію для сповільнення розвитку остеопорозу», – зазначив Владислав Безруков.

Істотне значення у профілактиці остеопорозу приділяється раціональному харчуванню. Найбагатшими на кальцій є молочні продукти (тверді сири, молоко, йогурти), а також морська риба, мигдаль, ліщина, капуста броколі та соя.

Медики підрахували: щоб отримати добову дозу кальцію треба щоденно з’їдати,наприклад, кілограм сиру чи випивати літр молока. Але повноцінне засвоєння кальцію неможливе без вітаміну D, якого достатньо в сонячному промінні, каже лікар Марта Джус.

«Треба вести активний спосіб життя, тому що, коли людина працює активно фізично, кальцій краще засвоюється в кістках. По-друге, потрібно бути на свіжому повітрі, на сонечку, тоді кальцій краще засвоюється в кістках. І що дуже важливо,– не курити, тому що в курців остеопороз розвивається значно швидше, ніж у некурців, – говорить лікарка. – Також необхідно вживати їжу, збагачену кальцієм. Це кисломолочні продукти, в сезамі дуже багато є кальцію, а також в усіх твердих сирах. І жінкам у старшому віці обов’язково треба приймати препарати, але тільки з вітаміном D3, тому що без вітаміну D3 кальцій не засвоюється», – зазначає Марта Джус.

Уже сьогодні остеопороз разом із патологією серцево-судинної системи, цукровим діабетом та злоякісними новоутвореннями є одним із найпоширеніших хронічних захворювань. За прогнозами учених, у найближчому майбутньому кожна друга жінка і кожен восьмий чоловік у світі будуть страждати на остеопороз.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG