Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ підключилася до проведення Міжнародного форуму з проблем кримських татар


Сімферополь – Верховний комісар із прав національних меншин Організації з безпеки і співпраці в Європі Кнут Воллебек долучається до підготовки з проведення Міжнародного форуму з питань безпеки і майбутнього в Україні кримськотатарського народу. Про це Воллебек сказав Радіо Свобода у Сімферополі, де він ознайомлюється з проблемами кримських татар. З ініціативою проведення такого Міжнародного форуму торік виступив Меджліс кримськотатарського народу.

Верховний комісар ОБСЄ з прав національних меншин Кнут Воллебек в Україні перебуває з понеділка. Це вже його третій український візит і цього разу він детально вивчає проблеми реінтеграції раніше депортованих кримських татар.

У середу і четвер верховний комісар мав зустрічі з керівниками Криму і лідерами кримськотатарської громади. Чи не найголовнішим і найбільш суперечливим питанням, яке йому доводилося обговорювати в Сімферополі стала ініціатива Меджлісу зі скликання Міжнародного форуму з питань безпеки і майбутнього в Україні кримськотатарського народу.

Кнут Воллебек в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що вітає будь-які ініціативи чи заходи, які покращили б ситуацію з кримськими татарами. «Ідея з проведення Міжнародного форуму – дуже хороша і ми її розглядаємо та думаємо, як її втілювати», – зазначив він.

На початку тижня Воллебек зустрічався в Києві з представниками дипломатичних місій інших країн і міжнародних організацій і, як стало відомо Радіо Свобода, отримав повну підтримку цієї ідеї. Більше того, саме він та його апарат готуватимуть цей Форум.

За словами Верховного комісара ОБСЄ, важливо, щоб тепер ідею його проведення підтримала й українська влада. І переконати її теж мусить Воллебек. Поки що офіційний Київ не дав жодної відповіді.

Верховний комісар ОБСЄ з прав національних меншин наголосив на тому, що така згода та участь Києва є ключовим питанням.

Кнут Воллебек (праворуч) і Рефат Чубаров у Сімферополі, 13 жовтня 2011 року
Кнут Воллебек (праворуч) і Рефат Чубаров у Сімферополі, 13 жовтня 2011 року
Україна виграє від міжнародного форуму?

Перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров теж каже, що й не сумнівається у позитивному рішенні офіційного Києва, оскільки Україна від цього форуму і допомоги отримає не лише фінансову вигоду, але й моральну та іміджеву.

«Українська держава саме через залучення міжнародної спільноти для допомоги у вирішенні проблем, що залишилися їй у спадок від тоталітарного радянського режиму, може показати хороший приклад Європі і всьому світові, як треба відновлювати справедливість», – зазначив Рефат Чубаров.

За його словами, немає жодних ознак того, що влада має якось перешкоджати проведенню форуму, який може допомогти Україні в розв’язанні складної кримськотатарської проблеми.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG