Доступність посилання

ТОП новини

Судове дізнання у справі Литвиненка поновили в Лондоні


Книга «Смерть дисидента» , співавтором якої є дружина Олександра Литвиненка Марина - про обставини вбивства критика Кремля.
Книга «Смерть дисидента» , співавтором якої є дружина Олександра Литвиненка Марина - про обставини вбивства критика Кремля.
У Лондоні оголосили про поновлення судового дізнання у справі смерті майже 5 років тому гучного критика російської влади, колишнього офіцера спец-служб Олександра Литвиненка, який помер у лондонській лікарні від отруєння радіоактивним полонієм.

Як розповідає з Лондона кореспондент Радіо Свобода, російське посольство в Лондоні в четвер висловило невдоволення закритістю першого дня слухань, але сам процес дізнання фактично лише починається, очікують, що він буде тривалим і відкритим.

У той час як багаторічне розслідування справи поліцією зайшло у безвихідь через проблеми у співпраці з Росією, судове дізнання у Британії зможе скористатися матеріалами слідства, вказати на обставини і назвати винних. Єдине чого не може робити судове дізнання – це оголошувати вироки і карати обвинувачених.

Вдова убитого – Марина Литвиненко – каже, що повне дізнання для неї є останньою надією на виявлення винних у вбивстві, вона хотіла би бачити підозрюваного Андрія Лугового на лаві підсудних у Лондоні, оскільки злочин був скоєний саме у британській столиці: «Він не міг убити мого чоловіка лише тому, що він йому не подобався, чи тому, що він ненавидів його. Бо полоній – це радіоактивна речовина, яку ви не можете купити ніде. Цю отруту не можна придбати на чорному ринку радіоактивних матеріалів. Це дуже серйозна речовина, з якою може мати справу лише держава. І я дуже глибоко переконана, що це державне убивство».

«Скотланд ярд» заявив, що знайшов причину смерті – отруєння радіоактивним полонієм-210, і що слід тягнеться в Росію. Поліція назвала головним підозрюваним Андрія Лугового, Лондон попросив Москву видати його для слідства і суду до Британії.

Але влада в Росії не лише відмовилася, пославшись на відсутність юридичних можливостей видавати російського громадянина, але й залучила Лугового до політики на державному рівні. Він став депутатом від урядової партії і отримав додатковий захист від судового переслідування.

Відмова Росії видати Андрія Лугового – стала однією з причин багаторічного замороження взаємин двох країн.
XS
SM
MD
LG