Доступність посилання

ТОП новини

Інсульт і тиск крові, серцевий ритм і світло


Група американських науковців провела широкомасштабне дослідження ризиків від підвищення тиску крові. Про це повідомляє New York Times.
Учені університету в Сан-Дієго вивчили історії хвороби півмільйона пацієнтів з гіпертонічними ознаками і з різними рівнями інсульту.

Дослідження охопило за часом загалом тридцятидворічний період. Науковці дійшли висновку, що люди віком до 65 років з трохи підвищеним тиском крові мають серйозний ризик наразитися на інсульт. Внаслідок бодай незначного відхилення тиску крові вгору ризик інсульту зростає майже на сімдесят відсотків порівняно з тими, в кого спостерігається нормальний тиск крові.

Провідний дослідник проекту професор нейролгії Брус Овбігел не вважає, що люди з початковими ознаками легкої гіпертонії повинні відразу вдаватися до медикаментів, щоб регулювати тиск крові. Однак учений підкреслює, що люди повинні розглядати це як серйозний сигнал до зміни стилю життя з контролем ваги. На переконання науковця, не можна себе обдурювати і вважати, що нічого не сталося.

Іншими словами, до свого здоров’я завжди треба ставитись відповідально. Будь-яка аномалія може невдовзі перетворитися на загрозу життю. І тоді дуже часто вже нічого не можна зробити. Бережіть себе не на словах.

Шанс подолати аритмію

Скільки ще таємниць сховано в організмі людини і насамперед у одному з найважливіших органів – серці? Американські учені зі Стенфордського університету в Каліфорнії зробили ще один крок у розгадках серцевих секретів.

Завдяки останнім експериментам дослідники відкрили можливість контролювати ритм серцевого пульсу людини за допомогою світла. Деталі винаходу подає британський журнал New Scientist.

Цей ефект вдалося визначити у перебігу експерименту, коли учені ввели ген морських водоростей у людські ембріональні стволові клітини. Згодом самі клітини переродилися у м`язові клітини серця.

Ще раніше учені знали, що введений ген має властивості виробляти світлочутливий протеїн під назвою «чанелродопсін-2». А це у свою чергу дало можливість лікарям контролювати функції новонароджених клітин, вмикаючи чи вимикаючи їх за допомогою імпульсів світла.

Що дає цей винахід? У нездорове серце можна вводити світлочутливі клітини і активувати їх за допомогою світла, регулюючи необхідний ритм серцебиття. Такого впливу на делікатні серцеві процеси лікарі ще не мали.

Невже одна із найпоширеніших серцевих хвороб – аритмія буде врешті-решт подолана? В котрий раз залишається схилити голову перед винахідниками, які знають як полегшити і продовжити життя мільйонів людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG