Доступність посилання

ТОП новини

У Вашингтоні відкрили меморіал Мартіна Лютера Кінга


Мартін Лютер Кінг
Мартін Лютер Кінг

Нью-Йорк – У Вашингтоні відбулося офіційне посвячення пам’ятника Мартінові Лютеру Кінгу, видатному борцеві за громадянські права негритянського населення Америки, лауреатові Нобелівської премії миру. Меморіал фактично завершили ще у серпні, але формальне відкриття відклали з огляду на буревій «Айрін». А нині тисячі людей зібралися у центрі столиці Сполучених Штатів на Національному майдані. На мітингу виступив президент Барак Обама.

В американському національному пантеоні Мартін Лютер Кінг посідає особливе місце. У середині минулого століття він, мало кому тоді відомий баптистський пастор із сегрегованого на той час американського Півдня, очолив ненасильницький рух за громадянські права чорношкірих американців.

Промови Кінга, сповнені біблійної мудрості, надихали країну. Його знаменита промова «Я маю мрію», виголошена на Національному майдані у серпні 1963 року, увійшла не лише до підручників з історії, а й до хрестоматійних зразків світового ораторського мистецтва.

Висловлювання Кінга нині викарбовано на кам’яних брилах, що оточують десятиметрову статую великого американця. Меморіал Кінга розташовано між меморіалами Авраама Лінкольна і Томаса Джефферсона, батьків-засновників американської демократичної республіки.

Мартин Лютер Кінг як предтеча Барака Обами

Мартин Лютер Кінг загинув 1968 року від кулі расиста. Обама на той час був шестирічною дитиною. Він вважає, що його шлях до Білого дому, як першого афроамериканського президента, проклав саме Мартін Лютер Кінг.

Виступаючи на мітингу посвячення меморіалу, президент Барак Обама, зокрема, сказав: «Сьогодні ми святкуємо повернення Мартіна Лютера Кінга до Національного майдану. Тут він стоятиме вічно поміж пам’ятників батькам-засновникам цієї країни і тим, хто захищав її. Чорношкірий проповідник без офіційного рангу чи титулу, він висловлював наші найглибші мрії та найстійкіші ідеї. Він був людиною, яка збуджувала наше сумління і тим самим зробила наш союз кращим. Кінг був би першим, хто нагадав би нам, що це пам’ятник не йому одному. Рух, частиною якого він був, залежав від цілої генерації лідерів, і дехто з них присутні тут сьогодні… Це пам’ятник вашому колективному досягненню».

На мітингу, окрім ветеранів руху за громадянські права, виступали знамениті співаки Аріта Франклін, Шеріл Кроу і Стіві Вандер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG