Доступність посилання

ТОП новини

Закупівля ліків. Чому склалася надзвичайна ситуація?


Гість: Олександр Аніщенко, міністр охорони здоров'я України

Закупівля ліків. Чому склалася надзвичайна ситуація?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Олександр Аніщенко керує МОЗ від травня цього року. Але не встиг він обійняти цю посаду, як посередині літа з’явилося дуже багато повідомлень про те, що ті хворі, які не можуть жити без певних препаратів, залишилися або ось-ось залишаться без них.

Мова йшла і про ретровірусну терапію, і про ліки для онкохворих, і про ліки для тих, хто хворіє на гемофілію.

І склалася також складна ситуація («надзвичайна» – навіть було написано у звіті комісії) щодо вакцини БЦЖ, яку дають немовлятам у перший день їхнього народження.

Чому так склалося, пане міністре?

Це відбулося лише тому, що у цьому році почав діяти новий закон про закупівлю за бюджетні кошти. І в попередній редакції була можливість у моїх колег на початку року до початку проведення торгів, тому що торги забирають певний час, закупити 15% необхідних ліків, у тому числі і вакцину, у тих постачальників, котрі постачали в минулому році. Нова редакція нас цього позбавила. Це перше.

Друге. Всі говорили і говорять, що закупівлі МОЗ корумповані, і ми закуповуємо не те, не в тих кількостях, інколи навіть закуповуємо те, що нам хочуть продати фірми, а не те, що необхідне нашим пацієнтам. Тому нова команда провела ревізію залишків за державними закупівлями.

Ми в минулому році закупили ліків на 1,5 мільярда. На червень залишку було 5 564 тисячі. Ми підрахували, яких ліків на який термін вистачить. І в процесі ревізії ми з’ясували, що у нас дуже критичні залишки по гемофілії і по вакцинах. Ці торги були проведені у першу чергу.
Всі говорили і говорять, що закупівлі МОЗ корумповані. Усі торги по медикаментах пройшли. Не пройшли по закупівлі машин швидкої допомоги для пілотних регіонів. Була скарга у Антимонопольний комітет. Ми довели свою правоту. Найближчими днями торги відбудуться

Єдине – були складнощі, що деякі торги ми проводили два-три рази, тому що, наприклад, на деякі не приходили учасники, а по деяких торгах ціна пропозиції у цьому році перевищувала минулорічну, а ми закладаємо у кошторис ціну попередніх торгів. Тому була ухвалена постанова Кабінету Міністрів про регулювання цін, яка дозволила нам вирішити ці питання.

На сьогодні практично усі торги по медикаментах пройшли. У нас лише не пройшли торги по закупівлі машин швидкої допомоги. Це для пілотних регіонів. Тому що була скарга у Антимонопольний комітет. Зараз там розібралися. Ми довели свою правоту. Найближчими днями торги відбудуться. По всіх решта позиціях торги проведені.

Якщо говорити зокрема про вакцину, то практично вся вакцина є на території нашої країни. І остання інформація у мене, що вже зайшла на склади «Укрвакцини» вакцина для профілактики гепатиту В. Упродовж тижня вона буде розвезена по регіонах.

Якщо говорити про БЦЖ, то так, цього року ми переглянули календар щеплень. І, найголовніше, дозволили брати участь у наших торгах виробникам усіх вакцин, які зареєстровані.

– Ви педіатр зі стажем. А потім керували багато років медичними закладами. Скажіть, будь ласка, як це вплине на тих дітей, які не отримали БЦЖ в перший день їхнього народження? Що робити тим батькам, чиї малюки зараз не є щепленими?

Наразі ми закупили вакцину російського виробництва. Вона зараз проходить контроль якості. Але так, як у нас у пологових не вистачає вакцини БЦЖ саме для вакцинації новонароджених, нам одна з компаній зробила гуманітарну допомогу. Ми 220 тисяч розвезли…

– Це голандська була вакцина?
Найближчими часом будуть вакциновані усі, хто не доотримав вакцинацію (БЦЖ – ред.) у пологовому будинку. В цьому році на відміну від двох попередніх років ми практично весь вакцинальний комплекс закриваємо на 95-100%

Данська. Вона розвезена по всіх пологових будинках України. І це дійсно так. І зараз усі новонароджені вакцинуються. І найближчими часом будуть вакциновані усі, хто не доотримав вакцинацію (БЦЖ – ред.) у пологовому будинку. Це перше.

Друге. Ми сподіваємося… Чому я говорю, що сподіваємося? Майже переконані, що у нас наприкінці листопада піде вже російська вакцина. Ми закупили 1 800 тисяч. У цьому році, на відміну від двох попередніх, ми практично весь вакцинальний комплекс закриваємо на 95-100%.

– Тут теж виникають запитання. Оскільки, як написано на сайті МОЗ, зараз відбувається паралельний контроль якості. Тобто, вакцину перевіряють і в наших лабораторіях, національних, і перевіряють також у Росії. Це означає, що по суті до вакцини ще є якісь запитання. Чи це усталена форма?

Це стандартна форма. Будь-який препарат, будь-яка серія препаратів, тим більше вакцин, вони проходять у нас контроль якості. Єдина складність щодо вакцини БЦЖ – у них довший термін перевірки. І для пришвидшення ми проводимо перевірку у нас. Ще не поступила вакцина. Вона поступить у листопаді. Ми проводимо свою перевірку. Проводять росіяни. Це тільки для того, щоб убезпечити себе від надходження…

Ну, це стандартна процедура. Всі вакцини проходять перевірку. Але для пришвидшення процесу отримання ми просто раніше почали перевірку контролю якості.

– Російську вакцину до цього українські малюки отримували БЦЖ?

Практично усе населення нашої країни…

– І ми з Вами.

– І ми з Вами. Ми вакцинували радянською (або ж нині російською)
вакциною. А данська вакцина застосовувалася на нашій території три роки. Це дві рівноцінних хороших вакцини. Єдине – данська дорожча в 14-15 разів. Російська дешевша.

Але ми з Вами вже доволі дорослі люди, і ця вакцина нам допомогла не захворіти туберкульозом. І взагалі ми робимо новонародженим у пологовому будинку вакцинацію для того, щоб не допустити розвитку генералізованих або важких форм туберкульозу.

– Нагадаю, що країна все ще перебуває в епідемії туберкульозу. І це надзвичайно важлива проблема, яка потребує окремої теми для розмови.

Пане міністре, Ви зазначили, що Вам вдалося зробити. Тим не менше це не врятувало Вас і Ваших заступників від догани, яку спеціальним указом оголосив вам Президент. Це було подання Прем’єр-міністра Миколи Азарова. І він вдався навіть до дуже різких слів.

Микола Азаров: Повідривайте голови тим, хто це допустив, Олександре Володимировичу! Інакше своєю головою поплатитеся! Я Вам даю місяць на це!

– Ви знайшли ці «голови», які були винні у тому, що склалася така складна ситуація?

Ми знайшли і ті «голови», і ми провели відповідну роботу, яка дозволила нам нормалізувати ситуацію. Але і Прем’єр-міністр, і Президент мають рацію у чому? Стосовно питання вакцинального комплексу у нас не повинно бути перерви. Хоча у нас є погана практика. Кожного року у нас проблеми з вакциною. Вона не завжди своєчасно поступає. І тому ухвалене рішення і Прем’єром, і Президентом правочинне і навіть, м’яко кажучи (я не можу обговорювати рішення ні Прем’єра, ні Президента), правильне. Це перше.

Але нами була проведена робота, яка дозволяє нам сподіватися, що ми нормалізували ситуацію.

– А чому були перебої у різні роки з постачанням вакцини? Грошей не виділяв бюджет у належній кількості?

Я можу Вам сказати, що до 2008 року, до підвищення курсу долара, у нас була стабільна ситуація із забезпеченням вакциною. Інколи на місяць – на два запізнювалося постачання. Все залежало від результатів проведених торгів. У 2008-2009 роках, в основному, в 2009 році, почалися проблеми. Кошти виділяли ті ж у наших гривнях, а в доларовому режимі – менші. Тому ми в 2009 році і в 2010 році закуповували менше вакцини, у менших відсотках, менше забезпечували наших дітей захистом.

Ось у цьому році, я ще раз кажу, проведені нами заходи дозволили нам закрити на 100% потреби країни у вакцині. Це вперше за три роки.

– Пане міністре, Ви самі у нашому ефірі сказали слово «корупція». І я не можу Вас не запитати. Оскільки дуже багато експертів зв’язують цю ситуацію, яка склалася зараз із постачанням ліків, з тим, що нова команда, яка прийшла до влади, це прямо не пов’язують з Вами, а от взагалі нова команда, яка прийшла до влади, почала по-новому ділити цей ринок державних закупівель ліків.

Наскільки прозорою є ця схема? І наскільки суспільство може проконтролювати, чи справді немає корупції і зловживань чиновників, чи не буде, якщо Ви до цього йдете, у цій сфері?
Я не можу зараз тут присягати, що ми повністю декорумпували цей процес (проведення тендерів – ред.). Але ми намагаємося це зробити

Ми почали свою роботу з того, що ми передивилися номенклатуру, що ми закуповуємо. Цей перегляд, а це головний напрямок для того, щоб декорумпувати цей процес, а також ми запрошували не тільки штатних працівників міністерства, не тільки наших головних республіканських спеціалістів, але й спеціалістів із регіонів, враховували їхню думку, чи ті ліки ми закуповуємо. Це нам дозволило, на мій погляд, більш серйозно, більш відповідально підійти.

Друге. Ми враховували думку регіонів при закупівлі того чи іншого препарату, тобто його об’єм.

Третє. Я не можу зараз тут присягати, що ми повністю декорумпували цей процес (проведення тендерів – ред.). Але ми намагаємося це зробити.

– Ну от, заявки на тендер подають усі охочі? Чи це можна десь побачити?

– Це дуже проста процедура. Це давно відпрацьована процедура. На тендер можуть подавати і подають усі, хто хоче. Адже ми оголошуємо про проведення торгів, як мінімум, за 15 днів до проведення і, як максимум, за місяць. Це процедура, яка не тільки у нас дотримується. Це все відповідно до закону про закупівлю за бюджетні кошти. І ми її не порушуємо.

– А постачальники зараз мінилися?
У нас було 6-7 постачальників, які вигравали наші торги. Зараз вже 12. Ми повинні дати доступ на ринок МОЗ всім, хто має якісну продукцію з відповідною ціною

Я хочу Вам сказати, що так, деякі зміни є. Ви розумієте, у нас було 6-7 постачальників, які вигравали практично повністю наші торги. Тобто приблизно 1,5 мільярда. Зараз, як мінімум, уже 12 постачальників є на нашому ринку, постачають нам препарати.

Я хочу сказати, що ми повинні дати доступ на наш ринок, на ринок МОЗ для забезпечення препаратами за держпрограмами всім, хто має якісну продукцію, по-друге, з відповідною ціною.

– У нас є слухач.

Слухач: Ми говоримо про «ближній бій», про оту медицину, яка займається пігулками, уколами і так далі. Я хотів би, щоб Ви сказали таку глобальну справу – профілактична медицина. Чи є у Вас, як у міністра, у міністерства якась програма, щоб відсувати оцю комерційну медицину кудись убік і займатися профілактикою, як не допускати захворювання, а не як його на кінцевій стадії лікувати?

– Я хочу сказати, що в принципі медицина починається з профілактики. Але всі ми вважаємо, що повністю за здоров’я людини відповідає медицина. А взагалі кожен із нас має подумати про своє здоров’я.Це називається «ведення здорового способу життя».

– Ви курите?

Інколи. Але я майже не п’ю. Я займаюся своїм тілом, тренуюся.

І хочу сказати, що я чесно відповів. Я для себе на 1 січня 2011 року поставив завдання: не курити! Але, на жаль, у мене відбулися дуже суттєві зміни – я почав працювати у міністерстві, там проблем настільки багато… Ну, це я сам себе заспокоюю. Взагалі тоді треба кинути. І мені слід кинути.

Так от, здоровий спосіб життя.

Друге. Дійсно основний напрямок медицини – це профілактика. Легше, дешевше як для держави, так і для людини попередити хворобу, аніж її лікувати. І я з цим погоджуюся з нашим радіослухачем. От наші зміни і наша система реформування системи охорони здоров’я направлені на розвиток первісної ланки.Ми розвиваємо ту галузь, яка першою зустрічається з пацієнтом, якщо він захворів. Це лікар загальної практики сімейної медицини, це лікар, як нині у нас ще є, дільничний терапевт, дільничний педіатр. І головний напрямок – це профілактичний.

От ми зараз у міністерстві готуємо програму «Здорова нація – 2020». І там практично половина цієї програми на профілактичні заходи. Але це не тільки медична профілактика. Це програма міжгалузева. Це стосується усіх, в першу чергу кожного з нас. Хочеш бути здоровим – будь ним. Але для цього треба щось зробити самому.

– Пане міністре, є така категорія хворих – це онкохворі, які, як правило, не мають достатніх засобів на те, щоб отримати необхідні ліки і знеболювальні препарати. Це величезна проблема для нашого суспільства.

Скажіть, будь ласка, що можна зробити в найкоротші терміни, щоб ця болюча проблема бодай була послаблена?

– По-перше, я дійсно хочу сказати, Ви кажете про знеболювальні засоби і специфічне лікування – це хіміотерапія…

– Це страшні гроші для більшості людей?

– Так, я з Вами погоджуюся. Тому й існує у нас програма боротьби з онкологічною патологією. У цьому році тільки на закупівлю лікарняних засобів виділено 175 мільйонів. Ми провели торги. Зараз зі сталою економією у нас 35 мільйонів. Ми дооб’явили торги для того, щоб купити ще більше препаратів.

Але я повернуся до того, з чого я почав. Ми для того, щоб забезпечити наших пацієнтів необхідними препаратами, по-перше, переглянули номенклатуру. Дійсно, препаратів дуже багато для лікування даної і будь-якої патології. Треба вибрати препарати першого ряду, найефективніші. Ми це зробили.

По-друге, треба закуповувати препарати, звісно, якісні і, бажано, за дешевшою ціною. Це ми теж зробили. Це нам дозволило зекономити 35 мільйонів. Ось на ці 35 мільйонів ми додатково закуповуємо (найближчим часом у нас будуть торги) додаткові об’єми. У цьому році у нас буде забезпечений пацієнт ліпше (і більша частина пацієнтів) хіміотерапією.

Але, говорячи про знеболювальну терапію, вона призначається усім онкохворим безплатно, так би мовити, загальнолікувальною мережею. У нас навіть існує так звана «невідкладна допомога», яка повинна їздити, робить уколи. Якщо це ампульовані препарати...

– Пане міністре, але Ви знаєте, що у нас дуже велика прірва між тим, що має бути, і тим, що є насправді.

Скажіть, будь ласка, чи має МОЗ якісь засоби контролю за тим, як хіміотерапія, знеболювання розподіляється безпосередньо лікарями у клініках?
У нас з наступного року будуть усі препарати, які закуповуватимуться за бюджетні кошти, маркуватися: «Закуплено за держбюджет»

У цьому році ми постаралися. Ми намагаємося забезпечити… ну, не всі позиції, але багато на 100%. І ми інформацію, як тільки до нас доставляються препарати, вивішуємо на свій сайт, щоб кожен пацієнт міг знати, що ось цим препаратом забезпечені на 100%. І ніхто не має права з цього пацієнта вимагати гроші або його ставити в такі умови, щоб він сказав за це «Дякую!». Це перше.

Друге. У нас від наступного року будуть усі препарати, які закуповуватимуться за бюджетні кошти, маркуватися: «Закуплено за держбюджет».

– Кожну ампулу?
Це дозволить зробити, щоб всі закуплені медикаменти поступили пацієнтам без вимагання з нього

– Ні, коробки. Ми зараз шукаємо технологію, в тому числі і кожну ампулу. Я з Вами погоджуюся, ми над цією технологією працюємо. Але ось це нам дозволить зробити так, щоб усі закуплені медикаменти поступили пацієнтам без вимагання з нього.

– У нас є ще один слухач.

Слухачка: Пане міністре, наприклад, питання про проведення профогляду у поліклініці за місцем проживання. При вступі на роботу за послуги медиків пропонують оплату по квитанції у 238 гривень. Чи правомірно це? Чи існують винятки для певних категорій, наприклад, пенсіонерів, ветеранів праці, малозабезпечених, при 800 гривнях пенсії?

– У принципі у нас для цього існують у поліклініках профогляди, де всі працюючі, де всі, хто йде на роботу, або вже проводиться профогляд у роботодавців і проходять за рахунок роботодавців. Це перше.

Але для тих категорій, які Ви вказали: пенсіонери, інваліди – вони, дійсно, повинні обстежуватися і проходити профогляд безплатно.

І якщо у Вас є проблеми, з Вас хтось вимагає гроші, в першу чергу Ви повинні звернутися до керівника цього закладу. Якщо він не приймає рішення, то для цього є міністерство, як максимум.

– Пане міністре, всі кажуть про те, що якщо цій владі вдасться провести реформу, зокрема системи охорони здоров’я, то це відчує кожний громадянин, і це буде такий величезний плюс, який може компенсувати багато мінусів.

Але для того, щоб реформи проводилися, потрібні гроші і потрібні люди, які хочуть ці реформи робити. Чи маєте Ви необхідні ресурси, закладені у бюджеті для реформування?

Я хочу сказати, що для регіонів на наступний рік закладено субвенції 2,8 мільярдів, у тому числі майже 800 мільйонів на придбання техніки. Це для всіх областей нашої країни. Плюс є на наступний рік 190 мільйонів на купівлю такої діагностичної техніки для раннього виявлення, у тому числі онкологічних патологій. Це мамографи – у нас висока захворюваність раку молочної залози. Ренген-апарати, УЗД-апарати. Ми хотіли, щоб придбати вітчизняного виробництва, тому що дані види апаратів нашого вітчизняного виробництва дуже високої якості.

Далі. На наступний рік для пілотних регіонів передбачені 327 мільйонів на придбання техніки, тобто машин для амбулаторій і для їх оснащення. Плюс вперше за роки незалежності виділені 323 мільйони для забезпечення медикаментами лікарень швидкої допомоги.Від наступного року, з другого півріччя, на кожний виїзд буде виділятися 50 гривень. Ось це людина відчує.

Далі. Ми опрацьовуємо питання, щоб збільшити зарплату. От у пілотних регіонах ми напрацьовуємо технологію підвищення зарплати лікаря.

– Там, де ви запускаєте систему сімейної медицини.

– Там, де ми почали реформування.

– Київська область теж сюди належить?
У нас головний дефіцит – дефіцит кадрів! У нас не вистачає майже 47 тисяч лікарів

– Це Київ, Донецька, Дніпропетровська і Вінницька області…

Дійсно, систему охорони здоров’я треба реформувати. Чому? У нас головний дефіцит – дефіцит кадрів! У нас не вистачає майже 47 тисяч лікарів. Це світова проблема. І треба знаходити її вирішення.

– Тому що зарплата мала.

– Не тільки це.

– А чому?

– У західних країнах зарплата у порівнянні з нами значно краща, але лікарів не вистачає. І вони кажуть, що їхня зарплата у порівнянні в середньому нижча. Тому уряд і опрацьовує заходи, в тому числі і щодо підвищення зарплати.

З цього року молоді спеціалісти, які будуть працювати на селі, в первісній ланці, будуть отримувати п’ять окладів, як підйомні. Від наступного року усі лікарі будуть отримувати доплату на оздоровлення перед тим, як іти у відпустку. У бюджет закладені 13,5% підвищення зарплати всім медичним працівникам. Зараз ми напрацьовуємо нормативні документи, які дозволять нам у процесі реалізації пілотних проектів знайти механізми підвищення зарплати і стимулювання зацікавленості лікаря у якіснішому виконанні своєї роботи.

– Як Ви відчуваєте, у Вас є цей ресурс часу? Бо щоб це робити, треба час. А Ви маєте догану від Президента і від уряду.

Я не можу сказати, відчуваю я чи не відчуваю резерв часу в собі. Але я роблю, команда, з якою я працюю, ми робимо те, що ми повинні робити сьогодні.

Я сподіваюся, що якщо навіть поміняють міністра, новому вже не вдасться змінити шлях, рух. Єдине – тільки облагороджувати його. Тому це не завжди важливо, хто очолює міністерство. Головне, щоб у нас була випрацьована законодавча база. Вона у нас є.

– Те, що це дуже важка ноша, показав той факт, що всесвітньовідомий хірург, людина дуже шанована у нашому суспільстві – Ілля Ємець – пропрацював лише кілька місяців і пішов з цієї посади, тому що віз такий тяжкий.
Ми повинні зробити за найближчих 4-5 років систему охорони здоров’я доступною людині не тільки по відстані, але і незалежно від його статків

Я хочу підтвердити Ваші слова. Дійсно, в системі охорони здоров’я дуже багато проблем, тому Президент і вибрав як пріоритетний по реформуванню і наведенню порядку.

Ми повинні зробити за найближчих 4-5 років систему охорони здоров’я доступною людині не тільки по відстані, але і незалежно від його статків. І, по-друге, зробити якісною медичну допомогу в нашій країні.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG