Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїльського військового обміняли на сотні палестинців


Палестинські в’язні, випущені з ізраїльських тюрем, Газа, 18 жовтня 2011 року
Палестинські в’язні, випущені з ізраїльських тюрем, Газа, 18 жовтня 2011 року

Прага – Ізраїльський військовик Ґілад Шаліт, який провів понад п’ять років у палестинському полоні, повернувся сьогодні до своєї родини. Натомість Ізраїль звільнив зі своїх тюрем сотні палестинців.

Коротко стрижений і помітно змарнілий 25-літній ізраїльський сержант Ґілад Шаліт перетнув кордон між смугою Гази і Єгиптом у пункті Рафах. Звідти його доставили на авіабазу Тель-Ноф, що в Ізраїлі, де Шаліта, якого захопили палестинці у Смузі Газа ще 2006 року, зустріла родина і прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу.

Радість панувала і на вулицях міста Гази, коли з автобусів почали виходити палестинські в’язні, випущені з ізраїльських тюрем. Їх вийшли зустрічати політичні лідери й тисячі людей, які розмахували палестинськими прапорами.

Серед тих, хто зустрічав в’язнів, була і Мона Кафіша, яка очікує звільнення трьох своїх синів. «Аймана засудили на 35 років, він уже відсидів 15. Алаа засудили на 30, сім із них він відсидів. Луая засудили на 19, він відсидів уже 10 років. Скоро їх вишлють до Гази. Ми щасливі, що побачимо їх невдовзі», – сказала мешканка Гази.

В обмін на Шаліта, згідно з угодою, яку було досягнуто за посередництва Єгипту, Ізраїль звільнив близько 500 палестинських в’язнів зі своїх тюрем і має звільнити ще близько 500 упродовж наступних двох місяців. Загалом в ізраїльських тюрмах перебуває близько 6 тисяч палестинців.

Звільненням в’язнів ізраїльська влада пішла на непопулярний крок. Родичі загиблих від терористичних нападів, у причетності до яких звинувачують звільнених палестинців, навіть намагалися не допустити цього через суд. Речник ізраїльського уряду Марк Реґев заявив, що хоча це і не було просте рішення, Ізраїль намагався зробити усе, щоб цей обмін не нашкодив безпеці Ізраїлю.

«З «Хамасом» були складні переговори. Але врешті-решт ми маємо запобіжні механізми, які дозволять нам стримати ризики, пов’язані з цим обміном», – сказав Реґев.

Світова спільнота привітала обмін в’язнями. Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун заявив, що переговори про звільнення в’язнів із обох сторін тривали роками.

«ООН закликала до звільнення з неприйнятного ув’язнення Ґілада Шаліта та палестинських в’язнів, чиї права людини порушувалися весь час», – сказав Генеральний секретар ООН.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG