Доступність посилання

ТОП новини

Чехи: 150 років у Таврії


Кримські чехи, Сімферополь, 18 жовтня 2011 року
Кримські чехи, Сімферополь, 18 жовтня 2011 року

Сімферополь – У ці дні в Криму відзначають 150-ліття переселення чехів до Таврії. З цієї нагоди в Сімферополі відкрилося аж дві виставки, які відкрив заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Томаш Дуб. Він очолює представницьку делегацію чеських урядовців і бізнесменів, які прибули на Чесько-Кримський економічний форум, що також приурочений до ювілею.

У Кримському етнографічному музеї звучить чеська пісня, яку виконує фольклорний колектив із села Богемка Джанкойського району. У 1861 році сюди приїхали перші переселенці з Богемії, а потім і з Моравії. В колишні кримськотатарські села, що знелюдніли в результаті вимушеної еміграції корінного населення півострова після Кримської війни, у 60-ті роки позаминулого століття, на запрошення тодішнього російського імператора Олександра Другого, переселилися кілька сотень чеських, переважно, селян.

На кінець 19 століття в Таврійській губернії їх вже було майже 2 тисячі і вони, каже директор Етнографічного музею Юрій Лаптєв, залишили помітний слід в культурі та економіці Криму: «У загальній яскравій палітрі Криму чехи посідають досить гідне місце, попри свою не чисельність. Мешкали компактно, завжди були хорошими господарями. Прагнули удосконалити сільськогосподарське виробництво. Все-таки справжній європейський народ».


До ювілею кримські музейники та активісти товариства «Влтава» організували виставку «Чехи – 150 років у Криму», де показали родинні фотографії кримських чехів з кінці 19-го і до середини 20 століття. А за сприяння Чеського культурного центру в Києві у цьому ж Етнографічному музеї розмістили виставку французького фотографа П’єра Жанмужена «Невідома Чехія в Україні». На його фотографіях – сучасне життя колишніх чеських сіл на півдні України. І зараз там живе багато етнічних чехів, які зберегли власну ідентичність і відроджують свою культуру.

80-літня мешканка Сімферополя Людмила Непраж – одна з них. На ювілейному заході вона побачила сучасні зображення свого рідного села Чехоград на Мелітопольщині, а також старі фотографії родини її діда. Каже, її предки були серед перших переселенців: «Я попрацювала в архіві Тавриди – шукала своїх предків, своє коріння. І знайшла свою родину, свого прадіда – Йосипа Непраша. Про це в архіві є офіційний документ – за 1863 рік».

Пані Людмила Непраж впізнала свою родину
Пані Людмила Непраж впізнала свою родину


Українська політика впливає на чеські плани щодо Криму

Обидві виставки триватимуть до 7 листопада. А вже 19 жовтня в Сімферополі відкриється перший Чесько-Кримський бізнес-форум. Заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Томаш Дуб, який побував на відкритті виставок, каже, що його країна не тільки хоче розвивати стосунки зі своїми співвітчизниками в Криму, але й дуже зацікавлена в європейській інтеграції України і в поглибленні двосторонніх культурних та економічних зв’язків, насамперед, з Кримом, на що й спрямований цей бізнес-форум.

Втім, він, визнав, що на хороші, ще кілька тижнів тому перспективи, тепер впливає сучасна українська політика. За його словами, засудження Юлії Тимошенко може зашкодити чесько-українським відносинам: «Це, дійсно, ускладнює нашу позицію в Європейському Союзі. Ми теж вважаємо, що це політичний процес. І ускладнює у тому, що ми намагалися підтримувати рух України в європейський бік і старалися, щоб тут була незалежна судова система, так як в кожній європейській державі», – вважає заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Томаш Дуб.

Чеська делегація на чолі із заступником голови МЗС Томашем Дубом, Сімферополь, 18 жовтня 2011 року
Чеська делегація на чолі із заступником голови МЗС Томашем Дубом, Сімферополь, 18 жовтня 2011 року
Чехія і її бізнес могли б запропонувати Криму нові практики і технології, а також збільшення інвестицій, особливо у сільське господарство і туристичну сферу. Втім, зараз все це під питанням – кажуть чеські дипломати.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG