Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль обміняв свого полоненого на понад тисячу палестинських в’язнів


Ізраїльський військовослужбовець Ґілад Шаліт, викрадений палестинцями п’ять років тому, повернувся в вівторок до Ізраїлю в рамках обміну з палестинським радикальним войовничим угрупованням «Хамас», за яким Ізраїль звільняє зі своїх тюрем загалом 1 тисячу 27 в’язнів-палестинців.

«Хамас» передав сержанта першого класу Шаліта Єгиптові, який був посередником у переговорах про обмін, а звідти його доставили до Ізраїлю й дали зустрітися з родиною на військовій базі. За повідомленням військових, стан його здоров’я добрий.

Ізраїль цього ж дня, в вівторок, звільнив 477 палестинських в’язнів, яких доставили до Смуги Гази, частини палестинських територій, на якій «Хамас» утримує фактичну владу, та до Західного берега Йордану. Серед звільнених, за даними кореспондента Радіо Свобода, є й засуджені надовіку за вбивства.

Іще 550 ув’язнених мають звільнити до кінця року.

У місті Газі їхнє звільнення святкували десятки тисяч, а за заявою «Хамасу» 200 тисяч палестинців. Фактичний голова уряду «Хамасу» в Смузі Гази Ісмаїл Ганія, виступаючи перед демонстрантами, назвав обмін «безпрецедентною» й «історичною» перемогою цього ісламістського антиізраїльського руху.

На Західному березі президент Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас назвав звільнених палестинців «борцями за свободу».

Звільнення Ґілада Шаліта тим часом привітали, зокрема, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу, Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун чи президент США Барак Обама.

Ґілад Шаліт був викрадений бійцями одного з палестинських угруповань 2006 року з території Ізраїлю під час патрулювання неподалік межі зі Смугою Гази й переданий «Хамасові» і відтоді утримувався в полоні в таємному місці в Смузі Гази.
XS
SM
MD
LG