Доступність посилання

ТОП новини

Польща відстоює розвиток культури в Європі – директор Інституту Міцкевича


Київ – Культура – це візитна картка держави на міжнародній арені. У цьому переконані у Польщі, яка на час свого головування в Євросоюзі презентує національну історію та сьогодення через мистецтво, культуру, освіту. Адже одне із завдань, які стоять перед Польщею – зберегти і розвинути мистецький, культурний простір Європи. Тож Європа у ці півроку польського головування чує не тільки голоси офіційної Варшави, а й мелодії Шопена, сучасного джазу та модерну обробку класики у виконанні молодіжних оркестрів. На важливості культурного єднання Європи наголосив у розмові з Радіо Свобода директор Інституту Адама Міцкевича, куратор культурної програми головування Польщі в ЄС, мистецтвознавець Павел Поторочин. У його науковому доробку нариси про українсько-польські культурні відносини, опубліковані у польських часописах.

– Чотириста мистецьких подій відбуваються упродовж головування Польщі у столицях Європи та світу, це рекорд для держави, яка шість місяців головує в ЄС! У Варшаві ми на це пішли свідомо: здебільшого людям набридли нудні виступи політиків, вони потребують чогось яскравого. Щоб звернути увагу сусідів на схід Європи і зацікавити їх, що то за держава така, Польща, варто розповісти про польську складову європейської і світової культури. Маю надію, що концерти відомих класичних музикантів та оркестрів, які виконуватимуть чудові романтичні твори Шопена, зацікавлять наших сусідів не менше, ніж виступи польських європарламентарів. А вивчати історію Польщі можна не лише за підручниками, а і за переглядом кінострічок Єжи Гофмана чи перечитуючи публіцистику та поезію Чеслава Мілоша, якого ми у Варшаві назвали «іконою польського головування в ЄС».

– На жаль, українці тільки тепер відкривають для себе творчий спадок польського письменника і перекладача, лауреата Нобелівської премії з літератури Чеслава Мілоша. Поясніть, чому саме Мілош став інтелектуальним символом Польщі?

– Цього року ми відзначаємо сторіччя від дня народження Чеслава Мілоша, але є ще один важливий для мене і моїх колег аспект: цей митець – провісник та ідеолог об’єднання Європи! Він також невтомний оборонець культурного європейського поля, яке щороку звужується. Подивіться, ми всі – від Португалії на заході до Польщі та України на сході Європи – потрапили у пастку: ми стали менше читати, з меншим ентузіазмом отримувати нові знання. Наше телебачення більше не вчить, а розважає наших дітей, і замість християнських цінностей пропагує культ насильства та взаємної неповаги. У нашій культурній програмі українські письменники Тарас Прохасько та Сергій Жадан виконують пророчі твори Чеслава Мілоша для своїх співвітчизників.

– Пане Поторочин, які спільні імена, якщо так можна сказати, відкриває українцям Польща, адже дві наші держави міцно пов’язані культурою?

– Кароль Шимановський – митець, народжений в Україні. Джозеф Конрад – англійський письменник, який народився у польській родині на Житомирщині. Всесвітньо відомі архітектор Владислав Городецький і художник Казимир Малевич… – таких імен десятки! Вони народились або виховувались в Україні, далі їхні життя складались по-різному, але кожен із них використав і частку української культури. Для України, для цілої Європи це велика честь, велика справа!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG