Доступність посилання

ТОП новини

Сірт захоплений, Каддафі вбитий


Лівійці вітають повідомлення про загибель Муаммара Каддафі, Тріполі, 20 жовтня 2011 року
Лівійці вітають повідомлення про загибель Муаммара Каддафі, Тріполі, 20 жовтня 2011 року

Прага – Офіційні речники Національної перехідної ради (НПР) Лівії підтвердили у четвер, що колишній диктатор цієї країни Муаммар Каддафі був убитий в його рідному місті Сірті, котре повстанці штурмували впродовж кількох тижнів і врешті захопили.

Троє представників із нової влади Лівії: Махмуд Шаммам, Абдель-Хафіз Гоґа і Абдалла Беррасалі підтвердили журналістам, що Муаммар Каддафі був убитий у його останньому опорному пункті – Сірті. Офіційна особа Національної перехідної ради Лівії Абдель-Маджид Млеґта пізніше поінформував агентство «Ройтерз», що Каддафі помер від ран у голову і ноги. Він також сказав, що Каддафі намагався втекти разом із групою вояків, котрі зазнали удару авіації міжнародної коаліції.

Дещо пізніше цього ж дня речник Національної перехідної ради Лівії Абдель-Хафіз Гоґа офіційно заявив: «Ми повідомляємо світові, що Муаммар Каддафі був убитий і тиранія Каддафі, його диктатура нарешті закінчилася. Цей розділ для Лівії і для всього світу закритий».

Агентство «Ройтерз» поширило також свідчення повстанців про те, що Каддафі виявили в отворі одного з бункерів, і оприлюднило фото мертвого диктатора, зроблене з мобільного телефону одного з повстанців, де Каддафі виглядає понівеченим від поранень і залитий кров’ю.

«Ми знаємо точно, що Сірт звільнений, і це важливий день для лівійського народу, котрий із нетерпінням чекав моменту визволення», – заявив журналістам представник НПР Лівії Махмуд Шаммам.

Представники НАТО підтвердили лише те, що у четвер вранці літаки міжнародної коаліції атакували два військових транспортних засоби поблизу Сірта. При цьому вони відмовилися підтвердити, що там був і Каддафі.

Агентства повідомили також про захоплення в Сірті до двох десятків прихильників скинутого лівійського лідера.

Національна перехідна рада Лівії оголосила, що з остаточним звільненням Лівії, внаслідок захоплення Сірта, в їхній країні впродовж місяця буде створений новий уряд.
Реакції у світі

Міжнародні реакції на вбивство Каддафі не забарились.

Державний секретар США Гілларі Клінтон заявила, що в разі, якщо дані відповідають дійсності, ця подія усуне ще одну перешкоду на шляху до миру в Лівії.

До примирення закликав нову владу Лівії Європейський Союз.

Прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон наголосив у четвер: «Ми повинні також пам’ятати про багатьох лівійців, котрі стали жертвами цього диктатора та його режиму. Народ Лівії має ще більше шансів, після цієї вістки, для розбудови впевненого та демократичного майбутнього».

А президент Росії Дмитро Медведєв назвав виявлення і захоплення Каддафі важливою новиною.

Каддафі був вигнаний повстанцями з Тріполі у серпні, після 42 років правління в Лівії. Довго ніхто не знав точного місця перебування колишнього диктатора, а багато членів його родини або переховувалися, або ж покинули Лівію.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG