Доступність посилання

ТОП новини

Чи бути пам’ятнику Катерині II у Луганську?


Пам’ятник Ворошилову у Луганську – данина символам тоталітаризму
Пам’ятник Ворошилову у Луганську – данина символам тоталітаризму

Луганськ – У Луганську знову заговорили про ймовірне встановлення у місті пам’ятника Катерині II. Головний аргумент прихильників цієї ідеї – російська імператриця нібито є засновницею міста, адже саме вона свого часу підписала указ про будівництво заводу, довкола якого в подальшому утворилося місто. Натомість противники ідеї стверджують, що Катерина II проводила антиукраїнську політику: вона закріпачила селянство і знищила Запорізьку Січ.

Одним із ініціаторів встановлення у Луганську пам’ятника Катерині ІІ є депутат місцевої облради, голова всеукраїнської громадської організації «Молода гвардія» Арсен Клінчаєв. Минулого року із його ініціативи у Луганську відкрили пам’ятник «жертвам ОУН-УПА» – як охарактеризували його автори, «для луганчан, загиблих від рук націоналістичних карателів». Ще раніше Клінчаєв заснував «Музей жертв Помаранчевої революції». Днями депутат заявив, що у Луганську пам’ятник Катерині ІІ має з’явитися неодмінно.

«Так, будемо встановлювати, і робота триває дуже щільно», – сказав Арсен Клінчаев.

За його словами, вже існує декілька проектів монумента, а обласна рада навіть виділила для цього землю у центрі Луганська. Суму, потрібну для реалізації задуму, політик планує зібрати за два-три роки. Щоправда, прес-служба облради інформацію про виділення землі спростувала.

Пам’ятник на кістках

Між тим, у мерії Луганська ймовірність зведення пам’ятника російській імператриці не виключають. Водночас міський голова Сергій Кравченко наголосив, що питання винесуть на обговорення громадськості.

Також у мерії неодноразово заявляли, що монумент Катерині II може з’явитися у сквері Пам’яті, що у центрі. Цікаво, що до 70-х років минулого століття тут було кладовище. За сталінських часів на місці скверу також ховали жертв репресій.

На заяву Клінчаєва вже відреагувала низка громадських організацій міста. Так, зокрема, голова громадського об’єднання «Луганці» Сергій Коваленко заявив: «Цю інформацію запустили для того, щоб відволікти увагу людей від соціально-економічних проблем, – це по-перше. А по-друге, ми проти того, щоб встановлювати пам’ятник німкені, котра закріпачила Україну і знищила остаточно козацтво».

На запитання, чи потрібен Луганську цей пам’ятник, пересічні жителі відповідають:

– Навряд чи, тому що ми живемо в бідній країні і пам'ятники будуємо всім, а пенсіонери подихають..
– Звичайно пам’ятник потрібен, тому що більшість назв містам і селам України дала Катерина і саме вона заснувала наше місто.
– А навіщо? У Росії нехай ставлять у кожному місті. Тим більше, скільки вона нещастя принесла Україні.
– Це зайві гроші. Бюджет дірявий, а ще пам'ятник Катерині II. У нас у Луганську вистачає пам'ятників.

Катерина II підписала указ про створення ливарного заводу на території нинішнього Луганська у 1795 році. Але до того тут уже були зимівники запорозьких козаків – Кам’яний Брід і Вергунка, каже луганський археолог Олексій Бритюк. Згодом ці селища стали частинами Луганська. Тож вчений переконаний: пам’ятник потрібно ставити не російській цариці, а козакам.

«Ми пройшли узгодження на архітектурній раді Луганської міськради і зараз будемо збирати гроші. Виходимо на тих людей, яким це цікаво. Хочемо встановити пам’ятник двом козакам – Вергуну та Вирвидубу. Імена вигадані, але вони будуть втіленням образів тих козаків, які освоювали ці землі ще задовго до Катерини II», – розповів Олексій Бритюк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG