Доступність посилання

ТОП новини

Холодні батареї. Чому не в усіх квартирах українців тепло?


Цього року на підготовку до опалювального сезону було витрачено 1,6 мільярда гривень. За ці кошти, зокрема, відремонтували близько 550 кілометрів тепломереж. Це дозволило вчасно розпочати опалювальний сезон майже по всій Україні та 96,8% котелень уже працюють. Про це повідомив Віталій Шаповаленко, директор Департаменту систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житло-комунального господарства України.

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Ольга Романюк поінформувала: «Слабких місць, з висловлювань міністра, немає. Є лише не підключення там, де температура вище тієї норми, яка дозволяє підключатись. Ми вмикаємо опалення, де температура тримається нижче 8 градусів упродовж 3 діб. Була вища температура в Криму, в Херсоні, тому там не підключали. Усе йде ніби за планом. У Києві, я чула також із вуст пана міністра Близнюка, що трапились деякі аварії при поданні теплоносія до будинку, тому зараз працюють над тим, щоб ці аварії ліквідувати».

Приблизно дві сотні будинків у Києві – без опалення

Марія Кадомська мешканка Шевченківського району Києва. У них майже півроку немає ані гарячої води, ані опалення, розповідає киянка. «У нашому домі за адресою: Михайлівський провулок, 9-Б від травня немає гарячої води і зараз, відповідно, опалення.Ми – сім’я пенсіонерів. Я вчора забрала чоловіка, інваліда 2 групи, із лікарні. У нас стоять 2 електричних обігрівачі, гріємося духовкою. Періодично вимикається світло, тому що електромережі не витримують навантаження, тому що не лише ми, а всі таким чином намагаються нагрітися», – каже пенсіонерка.

Ольга мешкає в Солом’янському районі Києва, на Чоколовському бульварі, 33. В її п’ятиповерховому будинку вже 2 місяці немає гарячої води і холодні батареї. Жінка зверталася в ЖЕК, але порозуміння там не знайшла, говорить Ольга.

«Холодно, не те слово. Повністю відімкнені батареї, води гарячої нема. Вчора ходила в ЖЕК скаржитися. Вони кажуть: ми тільки зробили, вже тепло. Кажу: може, підемо на екскурсію, якщо ви кажете, що в мене тепло. А в мене холодно. Боргів у нас немає. Але вчора пішла в ЖЕК, і нічого не добилася. Я їй кажу, що в мене батареї холодні, і не тільки у мене, а в усьому домі, а вона: майстер сказав, що вже теплі, вже зробили все. Я кажу: а чого води немає гарячої уже 2 місяці? А вона: це ТЕЦ винна, це ТЕЦ нам так подає. Таке враження, що вони на мінімум вмикають її, що вона не встигає обігріватися», – розповіла жінка.

Станом на 20 жовтня приблизно дві сотні будинків у Києві без опалення. Переважна більшість із них через пориви тепломереж. Протягом доби тепло обіцяють відновити у 172 будинках, а от у 20 взагалі ще опалення не вмикали, повідомив Радіо Свобода Володимир Стороженко, начальник Головного управління житлового господарства КМДА.

«У нас з 11 тисяч житлових будинків підключено 99,7%. Тобто 20 будинків були не підключені. Це пов’язано з тим, що в Шевченківському районі є приватна котельня і незакінчена мережа в Деснянському районі. Там дві вулиці без тепла, але роботи вже завершуються. Щодо відсутності в Солом’янському – це, дійсно, свіжі пориви після включення. Таких у нас, на жаль, зараз 172 будинки. Я думаю, що упродовж доби ці пориви будуть ліквідовані і будинки будуть з опаленням», – сказав Володимир Стороженко.

«ЖЕКи навмисно прикручують постачання теплоносія»

У столиці не зникла проблема того, що дуже довго треба зливати воду, щоб вона стала гарячою. Більшість циркуляційних систем гарячого водопостачання заглушені, тому неналежно працюють, розповіли Радіо Свобода анонімно працівники галузі. Також дуже часто батареї бувають то занадто гарячі, то ледь-ледь теплі. Юрист Тетяна Монтян переконує, що ЖЕКи навмисно зменшують кількість постачання тепла.

«ЖЕКи навмисно прикручують постачання теплоносія. Тому що на будинку стоїть загально будинковий лічильник і саме за цим загально-будинковим лічильником ЖЕКи сплачують монополісту за тепло, яке постачається. Чим менше теплоносія нарахує лічильник, тим менше заплатить ЖЕК. А люди все одно платять ЖЕКу в квадратних метрах. І люди винні в цьому самі, тому що не здатні об’єднатися і вирішувати свої проблеми колективно», – каже Тетяна Монтян.

Немає опалення, гарячої води: пишіть заяву в ЖЕК на перерахунок

За нормами у квартирі має бути не менше 20 градусів тепла за Цельсієм. Температура гарячої води не має бути холоднішою ніж плюс 55 градусів. Якщо ж норми не дотримані, потрібно скаржитися. В першу чергу – в експлуатуючу організацію. Відповідні фахівці мають провести обстеження квартири, бажано комісійне, і виявити причину незадовільного стану опалення чи гарячої води, говорить голова товариства захисту прав споживачів Владислав Андрющенко.

«Спочатку треба робити акти. Треба, щоб у цих актах взяли участь хоча б 3 квартири. Потім треба написати заяву в ЖЕК, щоб зробили перерахунок. За ЖЕКовими правилами перерахунки по опаленню проводяться раз на півроку. Це повинна бути заява і контроль за виконанням цієї заяви. Відповідь ЖЕКу треба отримати, що вони зможуть таких розрахунок зробити, коли настане час розрахунків за опалення. Пообіцяють, а за їх виконанням треба стежити, контролювати, щоб вони так і зробили», – говорить Владислав Андрющенко.

В Україні 33 тисячі кілометрів тепломереж, із них 15% зношені. Про це повідомив Віталій Шаповаленко, директор Департаменту систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України. За його словами, заміна зношених тепломереж Україні обійдеться в 5,5 мільярдів гривень, оскільки технічні проблеми в галузі накопичувалися роками.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG