Доступність посилання

ТОП новини

Росія забороняє в’їзд американцям на помсту за «список Магнітського»


Росія затвердила перелік громадян Сполучених Штатів Америки, перебування яких на території країни «визнано за небажане», «на основі взаємності» в відповідь на рішення Державного департаменту США запровадити візові санкції щодо низки російських урядовців, причетних, за даними США, до загибелі в досудовому ув’язненні в Росії юриста Сергія Магнітського, повідомило в суботу Міністерство закордонних справ Росії.

Як заявив речник МЗС Олександр Лукашевич, ідеться про чільних вашингтонських чиновників, причетних до «резонансних злочинів у гуманітарній сфері», а саме до тортур в американських спецтюрмах, викрадень підозрюваних у тероризмі і знущань із них, безстрокового утримання в’язнів у Гуантанамо чи нерозслідуваних убивств мирного населення в Іраку й Афганістані.

Також у російському списку є особи, які, як вважає Росія, відповідальні за неправомірні дії проти російських громадян у США, їхні викрадення і знущання з них.

За словами речника, «крапка не поставлена», і якщо американська сторона «піде шляхом візової конфронтації», російський список буде розширено.

При цьому він назвав укладення американського списку російських урядовців, яким забороняється в’їзд до США, «політичною провокацією» і «спробою прямого тиску» на російські державні структури.

Державний департамент США в липні заборонив російським чиновникам, яких вважають причетними до загибелі Магнітського, в’їзд до Сполучених Штатів.

Сергій Магнітський, російський юрист, який працював для західного інвестиційного фонду Hermitage Capital, помер у 2009 році в слідчому ізоляторі в Москві в віці 37 років від серцевих проблем. Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан його здоров’я, щоб змусити його замовкнути.

Магнітський потрапив за ґрати, звинувачений у розробці схеми уникнення податків для свого замовника Hermitage Capital. Йому висунули це звинувачення по тому, як він заявив, що викрив викрадення з російського бюджету посадовцями Міністерства внутрішніх справ Росії, податкової адміністрації та інших державних органів 230 мільйонів доларів, що їх фонд сплатив як податки.
XS
SM
MD
LG