Доступність посилання

ТОП новини

Трагічні наслідки землетрусу в Туреччині


Прага – На південному сході Туреччини, у провінції Ван, жертвами потужного землетрусу у неділю стали сотні людей. У понеділок міністр внутрішніх справ країни Ідріс Наїм Шахін повідомив, що підтверджено смерть вже понад 260 осіб і постраждало понад тисяча жителів регіону. Він також наголосив, що влада побоюється щодо масштабніших наслідків цього лиха, бо ще багато людей перебувало до нині під завалами. Людей рятують тисячі рятівників і війська Туреччини. Регіон трагедії відвідав прем’єр-міністр країни Реджеп Тайїп Ердоган.

Землетрус тривав у минулу неділю по обіді всього до 5 секунд, магнітуда першого поштовху перевищувала 7. Далі відбулося ще понад сто поштовхів, які відчували люди в сусідніх Ірані, Вірменії та Азербайджані. Чимало людей загинуло відразу, але багато з жителів багатоповерхівок у містах Ван та Ерджис опинилися під завалами.

Ось що кажуть самі постраждалі:

– Ситуація, дійсно, жахлива. Багато моїх друзів і рідних залишаються під руїнами. Ми не знаємо, чи вони живі.

– Ми разом із братом опинилися під руїнами. Мене витягли, а він і надалі там перебуває.

У містах цього регіону Туреччини проживає переважно курдське населення. Ван – це місто-мільйонник, де впало від землетрусу до 50 багатоповерхівок. А в Ерджисі, де нараховується до 100 тисяч жителів, зруйновано до 30 багатоповерхових будинків.

Понад дві тисячі рятувальників і війська країни працюють нині над розбиранням завалів, де ще багато живих людей. Тисячі людей позбавлені даху над головою.

«Йде підготовка до розміщення людей. Зараз ми перебуваємо на футбольному полі. Тут майже завершене спорудження наметового містечка. Люди продовжують прибувати сюди. Для них споруджені сотні наметів», – заявив міністр внутрішніх справ Туреччини Ідріс Наїм Шахін.



Рятувальники прибувають у регіон лиха з усього світу

Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган прибув у район лиха ще в неділю вночі і оголосив, що влада звернулася по допомогу до всього світу.

Рятувальники з собаками з Ірану, Азербайджану, Болгарії прибули до регіону землетрусу одними із перших, повідомив Ердоган. У перебігу понеділка рятувальні команди зі США, країн Євросоюзу, Китаю, Японії продовжували прибувати до Туреччини для допомоги постраждалим від цього руйнівного землетрусу. Однак, від ізраїльської допомоги Анкара відмовилася, продовжуючи наполягати на вибаченнях Ізраїлю за колишню загибель від рук ізраїльського спецназу турецьких громадян із «флотилії миру», котра рухалася до берегів Смуги Гази.

Компанія Google відкрила спеціальний сайт для допомоги потерпілим від цього землетрусу. ЗМІ повідомляють, що в регіоні не вистачає техніки, машин невідкладної допомоги. У місті Ван функціонує лише один госпіталь. Серед населення ще не подолані панічні настрої.

Нинішній землетрус став одним із найбільш руйнівних від 1999 року, коли на північному заході Туреччини загинуло понад 20 тисяч осіб.

Міністерство закордонних справ України заявило, що станом на понеділок українців серед загиблих і постраждалих від землетрусу в Туреччині немає.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG