Доступність посилання

ТОП новини

МВФ запитає в України про Тимошенко?


Київ – В Україну прибуває місія Міжнародного валютного фонду. Вона інспектуватиме виконання Києвом вимог, необхідних для отримання чергового траншу кредиту stand-by. В українському уряді сподіваються отримати відразу дві черги позики загальною сумою 3 мільярди доларів і вважають, що Україна має шанси отримати гроші попри невиконання певних умов. На думку ж представників опозиції, якщо Київ виконає всі взяті на себе зобов’язання, рівень життя українців знизиться.

Місія МВФ мала прибути в Україну ще наприкінці серпня, проте візит був перенесений. Як заявляв голова представництва МВФ в Україні Макс Альєр, для отримання чергового траншу кредиту Україна повинна виконати низку вимог. Зокрема, провести пенсійну реформу, відкоригувати тарифи на газ та тепло для населення, зменшити бюджетний дефіцит та скасувати вимогу щодо обов’язкового викупу рекапіталізаційних облігацій, що на думку МВФ, знижує незалежність Нацбанку.

За словами заступника голови фракції Партії регіонів Анатолія Кінаха, Україна виконала більшість вимог. Найбільшою ж проблемою наразі залишається підвищення тарифів на газ та тепло для населення.

«Україна починає дуже непросту, дуже болісну пенсійну реформу. Її потрібно продовжити, але ще більш системно, – зазначає Кінах. – Зараз зроблені серйозні кроки щодо зниження бюджетного дефіциту. І потрібно провести серйозну, високопрофесійну дискусію з місією щодо чергового підвищення цін та тарифів. Місія МВФ повинна розуміти, наскільки серйозною для України є проблема бідності».

Минулого тижня голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг Валерій Саратов заявив, що ні підвищення, ні коригування тарифів на тепло для населення не буде, допоки Київ та Москва не домовляться щодо зниження ціни на російський газ. Проте, на переконання Анатолія Кінаха, в України є шанси знайти щодо цього компроміс з МВФ.

Виконання вимог вдарить по українцях

Якщо кредит буде отриманий на нинішніх умовах, Україна зможе виплати всі кредити іноземним банкам та компаніям вчасно, зазначає перший заступник голови парламентського комітету з фінансів та банківської діяльності, «б’ютівець» Сергій Терьохін. Разам з тим, наголошує він, рівень життя українців стане нижчим.

«У золотовалютному резерві Національного банку ліквідних грошей, тобто тих, які можна забрати за секунду, є лише 12 мільярдів. А у наступному році нам потрібно заплатити 52 мільярди, як повернення кредитів та процентів на них, – каже Терьохін. – Тому хотілося б, щоб місія МВФ досягла успіхів у переговорах. Але якщо це буде за рахунок пенсій жінкам чи скасування пільг пенсіонерам, тоді краще пережити дефолт».

Не без політики

Між тим, голова Комітету економістів України Андрій Новак не виключає, що під час переговорів України та МВФ, окрім економічних питань, будуть поставлені і політичні.

«На сьогодні політична репутації України і у Європі, і у США, через відомі судові процеси, є не найкращою, – говорить економіст. – Тому, думаю, що у переговорах з місією МВФ, крім економічних аспектів, будуть поставлені і суто політичні питання до українського керівництва. І, можливо, буде навіть певна залежність того, як будуть вирішуватися політичні проблеми в Україні, і того, наскільки лояльним буде МВФ».

Якщо ж Україна найближчим часом не отримає коштів МВФ, це, на думку Андрія Новака, поставить у складну ситуацію як уряд, який не матиме коштів для латання бюджетних дірок, так і Національний банк, що не матиме достатніх резервів для забезпечення стабільності гривні.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG