Доступність посилання

ТОП новини

У Тунісі перемагають помірковані ісламісти


Прага – На перших демократичних виборах в Тунісі перемагають помірковані ісламісти. Результати туніських виборів можуть бути сигналом для решти країн регіону, де проісламські сили довший час були витіснені з політичного життя місцевими диктаторами. На початку року саме Туніс дав старт «арабській весні», політичному рухові, який поклав край правлінню багатьох диктаторів в арабських країнах.

Ще перед виборами тимчасовий керівник країни Фуад Мебаззаа наголошував, що після понад 20-літнього правління поваленого диктатора Зіна ель-Абідіна Бен Алі країна може мирно провести перші демократичні вибори. «Дякувати Богові, після революції 14 січня ми досягли миру. Дасть Бог, наше майбутнє буде краще, ніж наше сучасне. Туніський народ спроможний творити чудеса, як він уже продемонстрував, і він може створити справжню демократію», – сказав він.

Офіційні результати туніських виборів ще не оголошено, але поміркована ісламістська партія «Ен-Нагда» (Відродження) стверджує, що саме їй перепало перше місце на виборах до спеціальних Установчих зборів, які розроблятимуть нову конституцію країни. Також ці збори мають призначити нового тимчасового президента та уряд до проведення парламентських виборів, які відбудуться наприкінці наступного чи на початку 2013 року.

За словами менеджера виборчої кампанії партії «Ен-Нагда», перші підтверджені результати свідчать, що веде перед саме ця партія. Її прихильники вигукували на вулицях гасло «Аллах великий», а інші співали національний гімн Тунісу.

Туніські ісламісти братимуть приклад із Туреччини

Туніські ісламісти добре усвідомлюють, що у самій країні і за кордоном багато сприймають політичний іслам як загрозу сучасним, ліберальним цінностям. Тому партія «Ен-Нагда», яку очолює політичний емігрант до Британії Рашид Ганнуші, вже намагається презентувати себе як помірковану, таку, що дбає про стабільність та економічний розвиток країни. Ганнуші, який має репутацію поміркованого вченого, заявив, що його партія не намагатися насаджувати моральний кодекс ісламу на туніське суспільство і що їхня програма буде брати за зразок нинішнє керівництво Туреччини.

Очікується, що «Ен-Нагда» якщо і отримає більшість, то буде формувати коаліційний уряд зі світськими партіями.

Серія революцій в арабському світі, що призвела до повалення режимів у Єгипті та Лівії, а також сильно похитнула основи режимів у Сирії та Ємені, розпочалася з самоспалення туніського торговця овочами. У такий спосіб дрібний підприємець протестував проти бідності та свавілля влади.

Перші демократичні вибори в Тунісі, що проходять під наглядом міжнародних спостерігачів, також розглядаються як сигнал того, яким шляхом підуть інші країни регіону.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG