Доступність посилання

ТОП новини

Хто підтримає головне космічне підприємство України?


Ракета Циклон-4, яку будують у рамках українсько-бразильського проекту Дніпропетровськ, 25 жовтня 2011 року
Ракета Циклон-4, яку будують у рамках українсько-бразильського проекту Дніпропетровськ, 25 жовтня 2011 року

Дніпропетровськ – У вівторок Прем’єр-міністр Микола Азаров в рамках робочої поїздки до Дніпропетровська відвідав головне ракетно-космічне підприємство держави – «Південмаш». Наразі завод починає виходити зі скрути, але зарплати фахівців, як і раніше, малі. Працівники підприємства не побоялися говорити урядовцеві про свої проблеми.

У складальному цеху №97 працівників «Південмашу» зібрали за годину до приїзду прем’єра. Вчили дружними оплесками вітати столичного гостя. А втім, загального «одобрямсу» не вийшло – окремі працівники одразу почали скаржитись Миколі Азарову на проблеми.

Південний машинобудівний завод, відомий у світі як провідний виробник ракетно-космічної техніки, переживає не найкращі часи. Нещодавно, зізнаються працівники, через брак замовлень виходили на роботу тільки три дні на тиждень.

Зарплата, про яку соромно говорити

Тепер замовлення є, зокрема, будівництво ракети «Циклон-4» у рамках українсько-бразильського проекту, і підприємство працює навіть у суботу та неділю. Однак зарплати у фахівців малі, заявив слюсар-складальник з майже 40-річним стажем Микола Дорошенко.

«Оці всі люди – це цінний фонд нашої нації. Якби ви знали, у часи Радянського Союзу ми будували по 8 ракет на місяць. Це був рекорд! Зараз я буваю в Росії, питаю конструкторів: скільки ви отримуєте? Говорять: 40-60 тисяч. Коли скажу, що півтори тисячі отримую, мені соромно. Не вірять», – сказав робітник Микола Дорошенко.

Наразі «Південмаш» виживає, в основному, за рахунок комерційних замовлень за контрактами. Боляче по фінансовому стану підприємства вдарило тимчасове зупинення міжнародної програми «Морський старт», у якій беруть участь США, Норвегія, Росія та Україна, зізнався гендиректор виробничого об’єднання Віктор Щоголь.

«Пам’ятаєте ту аварію, на «Морському старті», на «Зеніті»? Вона зупинила наш подальший рух. Ми не змогли своєчасно виплатити ті кредити, які брались під цю програму. Ми реструктуризували цей борг у розмірі 107 мільйонів доларів до 2017 року», – сказав Віктор Щоголь.

Микола Азаров під час візиту на «Південмаш», Дніпропетровськ, 25 жовтня 2011 року
Микола Азаров під час візиту на «Південмаш», Дніпропетровськ, 25 жовтня 2011 року
Обіцянки прем’єра

Микола Азаров на скарги ракетників відповів. За його словами, уряд докладає зусиль, щоб домовитись про вигідну космічну співпрацю з Росією. Крім того, зазначив прем’єр, до кінця року підприємство отримає кредит на розвиток ракетобудування під урядові гарантії. Пообіцяв посадовець і державну грошову підтримку космічних програм на наступний рік, але конкретну суму не назвав.

«Насамперед я обіцяю вам замовлення і роботу. Будуть замовлення і робота – буде і нормальна зарплата», – сказав Микола Азаров.

Проте на підприємстві таким обіцянкам не дуже вірять. Українські прем’єри і президенти, кажуть не на мікрофон працівники, вже не раз обіцяли заводові стабільну державну підтримку і не виконували. Із натовпу працівників на адресу уряду також пролунала критика пенсійної реформи. Після від’їзду прем’єра, слюсар, який найактивніше висловлював зауваження, зізнався журналістам: сподівається, що не звільнять з роботи за два роки до пенсії.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG