Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі попрощалися з Богданом Осадчуком – «постаттю номер 1» в польсько-українському діалозі


Богдан Осадчук, фото 2005 року (photo by Mariusz Kubik)
Богдан Осадчук, фото 2005 року (photo by Mariusz Kubik)

Варшава – У Польщі у вівторок поховали Богдана Осадчука – українського інтелектуала, який присвятив своє життя українсько-польському діалогу. Провідні польські медіа публікують матеріали, у яких наголошують на виняткових заслугах Осадчука для примирення поляків та українців у другій половині ХХ сторіччя. За великий вклад у справу зближення сусідніх народів Осадчук був відзначений низкою престижних польських нагород, зокрема найвищою державною відзнакою Польщі – орденом Білого орла.

В останню земну путь Богдана Осадчука провели у містечку Заклічин, що неподалік Кракова. У селі Чехувка біля Заклічина Осадчук провів останній рік свого життя (раніше він жив у Берліні). Тут 19 жовтня, у помешканні своєї польської опікунки, 91-річний українець відійшов у вічність.

Газета «Rzeczpospolita» цитує листа президента Польщі Броніслава Коморовського, прочитаного у Заклічині перед поховальним богослужінням.

«Сьогодні ми прощаємося з людиною, – написав Коморовський, – вплив якої на зміни в Центрально-Східній Європі – величезний, особливо цей вплив відчутний у польсько-українських стосунках». «Осадчука можна назвати покровителем польсько-українського примирення», – наголосив польський президент.

У листі також сказано, що поляки згадуватимуть Осадчука як українського патріота і щирого приятеля Польщі, народженого й похованого на території Речі Посполитої.

Найбільший «польський українець»

Публіцист «Ґазети Виборчої» Марцін Войцеховський у статті з промовистим заголовком «Український поляк, польський українець» нагадав численній читацькій аудиторії цього видання біографію Богдана Осадчука.

Войцеховський наголошує, що Осадчук був відомим журналістом у німецькомовних країнах, одним із провідних публіцистів впливової газети Neue Zürcher Zeitung. Водночас Осадчук займався науковою роботою, працював професором Вільного університету в Західному Берліні.

Серед друзів Богдана Осадчука були письменник Ґюнтер Ґрасс та канцлер Німеччини Віллі Брандт. Упродовж кількох десятиліть Осадчук активно співпрацював із впливовим польським еміграційним виданням «Паризька культура» й приятелював із редактором цього часопису Єжи Ґедройцем. Як наголошує «Ґазета Виборча», Осадчук був неофіційним радником українських президентів Леоніда Кравчука та Леоніда Кучми, а також консультував із українських питань польського президента Олександра Квасневського. Свій матеріал Войцеховський закінчує словами: «Він був найбільшим польським українцем ХХ і ХХІ сторіч. Прощавай, отамане!»

Приятель, який умів розмовляти на складні теми

«Він був постаттю номер один в українсько-польському діалозі» – так назвало матеріал, присвячений Богданові Осадчукові «Польське радіо».

Боґуміла Бердиховська, польська дослідниця життя і діяльності Осадчука, в розмові з цим радіо наголосила на заслугах Осадчука перед польською антикомуністичною опозицією. За її словами, Осадчук не раз писав у впливовій німецькомовній пресі статті на захист переслідуваних польських опозиціонерів.

Про великі заслуги Богдана Осадчука перед українським і польським народами говорить і його ровесник, співробітник з часів еміграційної «Паризької культури» Єжи Помяновський. У розмові з Радіо Свобода 90-річний Помяновський про Осадчука сказав: «Він був найближчим приятелем серед моїх численних українських друзів і знайомих. Це виняткова людина – європеєць, український патріот. Більше того, він отримав найвищу польську державну нагороду – орден Білого орла, яку йому особисто вручив президент Польщі. Упродовж усього свого життя він був критичним спостерігачем політичного життя в Росії, в Україні і в Польщі».

Як зазначив Помяновський, Осадчук умів говорити зі своїми польськими приятелями про стосунки двох народів, не оминаючи складних тем. Проте, каже Помяновський, український інтелектуал завжди наголошував, що польсько-українська ворожнеча назавжди повинна залишитися в минулому.

За словами Єжи Помяновського, Осадчук говорив, що громадяни Європейського Союзу повинні бути більше зацікавлені у вступі України в ЄС, аніж самі українці. Незалежна Україна, вважав Осадчук, – це гарантія того, що тоталітарна російська імперія ніколи не відродиться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG