Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані до 20-ї річниці незалежності обіцяють амністію


Критик влади Казахстану Євген Жовтіс - архівне фото
Критик влади Казахстану Євген Жовтіс - архівне фото
Нижня палата парламенту Казахстану в середу затвердила законопроект про амністію, присвячену 20-річчю незалежності. Завдяки цій, сьомій за рахунком, амністії на волю можуть вийти 16 тисяч осіб, засуджених за злочини невеликої та середньої тяжкості.

Віце-міністр юстиції Амірхан Аманбаєв не зміг відповісти на запитання, чи торкнеться амністія засудженого у вересні 2009-го до чотирьох років позбавлення волі критика влади Євгена Жовтіса. Стурбованість його долею рік тому висловила держсекретар США Гілларі Клінтон, коли відвідувала Казахстан. Правозахисники кажуть, що процес над Жовтісом був політично вмотивованим і несправедливим.

Законопроект про амністію направили до верхньої палату парламенту Казахстану. Він набуде чинності після схвалення в ній і підписання президентом Нурсултаном Назарбаєвим. День незалежності держава відзначає 16 грудня.

За даними МВС Казахстану, у цій країні, яка нараховує понад 16 мільйонів громадян, за різними статтями в місцях позбавлення волі перебуває майже 46 тисяч осіб, а під слідством – майже 7 тисяч.

За амністією передбачається звільнити засуджених за злочини невеликої та середньої тяжкості неповнолітніх; вагітних і жінок, які мають дітей; пенсіонерів та інвалідів.

Під амністію підпадають як засуджені, так і особи, які перебувають під слідством, щодо яких ще немає вироку.

Серед засуджених до тривалих термінів за звинуваченням у розкраданнях і привласненні державних коштів – колишні міністри екології і охорони здоров’я, а також голова держкомпанії «Казатомпром».
XS
SM
MD
LG