Доступність посилання

ТОП новини

Суд: рішення Луганської облради про вивішування копії прапора Перемоги законне


Луганський окружний адміністративний суд відмовився визнати незаконним рішення Луганської облради про вивішування копії прапора Перемоги на флагштоку перед її будівлею напередодні 22 червня і в річницю початку Великої вітчизняної війни.

За повідомленням прес-служби облради, таким чином суд відмовив у задоволенні позовних вимог громадянина Дмитра Снегирьова.

«Оспорюваний пункт рішення обласної ради не встановлює, не змінює і не припиняє норми права – в ньому депутати просто висловили свою позицію, своє бажання увічнити пам’ять жертв Великої вітчизняної війни і подвиг переможців і в жодному разі не зазіхали на державні символи», – цитує прес-служба представників облради в суді Олександра Пікалова та Володимира Зенчугова.

«Прапор України вивішено, як і має бути, над будівлею облради, а копія прапора Перемоги була на флагштоку перед будівлею. Крім того, це рішення обласної ради не було і не могло бути керівництвом до дії для інших органів місцевого самоврядування, підприємств, установ або організацій, оскільки не має імперативного характеру», – додали вони.

Депутати Луганської обласної ради ухвалили рішення про вивішування копії прапора Перемоги 11 травня, ще до набуття чинності зміненим законом, який перед тим ухвалила Верховна Рада, але на той час іще не підписав Президент. 12 жовтня окружний адмінсуд розгляд справи за позовом Дмитра Снегирьова.

16 червня Конституційний Суд України визначив, що пункт закону про «офіційний підйом у День Перемоги копій Прапора Перемоги на будинках (щоглах, флагштоках) поряд з Державним Прапором України» є неконституційним. На цей момент у своєму позові посилався Снегирьов.

Водночас рішення Конституційного Суду не стосувалося інших внесених Верховною Радою 21 квітня і схвалених Президентом 20 травня змін до законодавства, що стосуються прапора Перемоги. Це, по-перше, використання його копій під час святкування Дня Перемоги 9 травня біля Вічного вогню, могил Невідомого солдата і Невідомого матроса. Іще одна можливість – «суспільне використання» копій Прапора Перемоги під час урочистих заходів, присвячених Дневі Перемоги, які здійснюються, зокрема, й органами державної влади чи органами місцевого самоврядування. Таке використання передбачене не тільки в День Перемоги, а й в інші дні, пов’язані з подіями «Великої Вітчизняної війни», тобто «дні визволення та дні оборони населених пунктів від німецько-фашистських загарбників».
XS
SM
MD
LG