Доступність посилання

ТОП новини

У Росії губернатора Підмосков’я звинувачують в адмінресурсі на користь правлячої партії


Губернатор Московської області Борис Громов
Губернатор Московської області Борис Громов

Прага – Один із лідерів опозиції в Держдумі Росії закликає розслідувати, як він заявляє, розпорядження губернатора Московської області Бориса Громова місцевим адміністраціям про забезпечення «максимальної підтримки» на виборах для правлячої «Єдиної Росії» Володимира Путіна. Втім, деякі експерти кажуть, що це лише популістські заяви напередодні грудневих виборів до Державної думи з метою збереження своїх депутатських місць.

Геннадій Гудков, представник, так би мовити, умовно опозиційної «Справедливою Росії», оприлюднив, як він сам сказав, розшифровку стенограми, в якій московський губернатор Борис Громов наказує, щоб районні керівники Підмосков’я зробили все, що «лише можливо» проти опозиції, щоб забезпечити «безумовну перемогу «Єдиної Росії» на виборах».

Цю стенограму оприлюднила у вівторок московська газета «Комерсант». Тут, серед іншого, муніципальні органи Підмосков’я закликають усіляко перешкоджати «нашим противникам у їхній передвиборчій діяльності», не допускати розгортання «рекламної кампанії опозиції». Губернатор Громов також немов би доручив силовим структурам Підмосков’я тримати під контролем опозиційні сили, котрим заборонена участь у думських виборах, зокрема – «Солідарності», захисникам лісів у Хімках, незареєстрованій на виборах «Іншій Росії», називаючи ці групи «деструктивними і потенційно екстремістськими».

В інтерв’ю Радіо Свобода Геннадій Гудков різко розкритикував «Єдину Росію» та Громова. «Вони цинічно і безсовісно намагаються зберегти своє панування, – каже він. – Тому, не зупиняються перед брутальними порушеннями Конституції. Люди обурюються з приводу того, що виробляють у керівництві Московської області з приводу виборів, із метою приховування корупційних схем».

Заяви Гудкова є лише умовно опозиційним піаром – експерти

Це лише одна із заяв про використання виборчого адмінресурсу на місцях. Про подібні речі розповідав і бізнесмен з Челябінська Костянтин Коровін, який звинуватив місцеву владу у спонуканні до підкупу виборців на користь «Єдиної Росії».

Геннадій Гудков поскаржився на дії Бориса Громова до Кремля та до Центральної виборчої комісії Росії. У відповідь адміністрація Підмосков’я спростовує всі ці заяви і каже, що Громов просто виступав на звичайній адміністративній нараді.

Аналітики ж стверджують, що «Справедлива Росія», котра потрапила в немилість до Кремля, намагається зберегти свої думські позиції і тому вдається до таких гучних політичних акцій. Кремль ще задовго до виборів намагався підсилити позиції влади на виборах деякими псевдоопозиційними утвореннями на кшталт правої сили мільярдера Михайла Прохорова, котрий раптово «побив горшки» з владою і відійшов від активної політики.

Експерти кажуть, що ніхто з влади тепер і не збирається сильно заважати умовно опозиційній «Справедливій Росії», особливо, після усунення її лідера Сергія Миронова з керівництва в Раді федерації, верхньої палати парламенту Росії. Але намагання цієї партії зберегти свої позиції в Думі залежать від губернаторів, особливо – Московської області, де чимало виборців. Тим більше, що критикувати Бориса Громова, якого й так нібито Кремль збирається звільнити, не так вже й небезпечно.

Тим часом Кремль не приховує своїх планів, щоб 4 грудня саме його «Єдина Росія» набрала щонайменше 65 відсотків голосів до Держдуми. А з іншими, на кшталт Ліберальної партії Жириновського, комуністів чи «Справедливої Росії», які є лише умовно опозиційним, й так все ясно, вважають спостерігачі.

Над матеріалом працювали Василь Зілгалов і Tom Balmforth
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG