Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз боротиметься з наркотичними «сувенірами» польськими методами


Варшава – У боротьбі з синтетичними і так званими дизайнерськими наркотиками Європейський Союз використає польський досвід. А для того, щоб успішніше боротися з наркозлочинністю, ЄС повинен поглибити співпрацю з відповідними структурами країн «Східного партнерства». На цьому наголошують учасники міжнародної конференції «ЄС-Східна Європа: подолання наркозлочинності», що в середу розпочалася у Варшаві.

За даними «Євробарометру», міжнародного проекту дослідження громадської думки, 5 відсотків громадян ЄС скуштувало нові синтетичні наркотики. Передусім цій проблемі, що стрімко поширюється в країнах Євросоюзу, присвячена варшавська конференція з питань наркозлочинності.

Це головний захід, присвячений боротьбі з наркозлочинністю, що відбувається у рамках польського головування в Євросоюзі. Участь у його роботі беруть правоохоронці та експерти з євросоюзних держав, а також східних сусідів ЄС, зокрема, з України, Білорусі, Росії та Молдови. Крім того, обговорити проблему наркозлочинності до Варшави прибули представники Європейської комісії, Генерального секретаріату Ради ЄС, Бюро ООН з питань наркотиків і наркозлочинності та Інтерполу.

Для наркотиків кордони не існують

Кшиштоф Хайдас із польського Головного командування поліції, яке організувала цей захід, пояснює, чому у Варшаві обрали саме такий формат конференції. «Наркозлочинність – це такий різновид злочинності, для якої кордони не існують, – каже він. – Часто буває так, що до Польщі потрапляють напіфівбабрикати наркотиків, а вже тут у підпільних цехах виготовляють наркотики, які відправляють кудись далі. Нерідко наркоторговці використовують Польщу як транзитну країну. Тож без міжнародної співпраці ми значно відстали б від злочинців, натомість ми хочемо запобігати цій злочинності». Саме тому, наголосив Хайдас, для країн ЄС дуже важливо координувати боротьбу з наркозлочинністю із такими великими державами, як Україна та Росія.

Про необхідність поглиблення співпраці між Євросоюзом та його східними сусідами говорив начальник Головного командування польської поліції Анджей Матеюк. Він нагадав, що невдовзі буде ухвалено так званий європейський пакт боротьби з синтетичними наркотиками. Вперше ця стратегія охоплюватиме психотропні субстанції, так звані дизайнерські наркотики. Проте, наголосив Матеюк, цей пакт Євросоюзу буде значно ефективнішим, якщо у боротьбі з наркозлочинністю вдасться налагодити дієву співпрацю зі східними сусідами ЄС.

Із наркобаронами не панькатимуться

Дана Спінат, представник Європейської комісії, сказала, що у боротьбі з синтетичними наркотиками Європейський Союз використовуватиме польський досвід. Саме Польща, говорила Спінат, минулого року впровадила в життя суворий закон про боротьбу з дизайнерськими наркотиками, тобто такими новими наркотиками, які імітують ефект офіційно заборонених. Їх виготовляють, дещо змінюючи хімічну структуру вже відомих наркотиків. Ці наркотичні речовини називають дизайнерськими, оскільки наркоторговці продають їх під виглядом сувенірів. Список таких «сувенірів» постійно подовжується, наркоділки впроваджують в обіг нову субстанцію в середньому щодватижні. Як зазначила Спінат, дієвим методом боротьби з наркозлочинністю повинні стати суворі фінасові санкції, зокрема, конфіскація майна.

Із цього приводу Кшиштоф Хайдас із Головногої командування поліції сказав: «Польський уряд може запропонувати свій досвід боротьби з синтетичними і дизайнерськими наркотиками. Частина цих субстанцій у Польщі заборонена, а їхнє розповсюдження переслідується законом так само, як відомих наркотиків».

Висновки варшавської конференції передадуть у Раду ЄС. Їх використають у так званій дорожній карті співпраці ЄС та східноєвропейських держав із питань боротьби з наркозлочинністю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG