Доступність посилання

ТОП новини

Чи «приїде» до Севастополя Сталін?


Тролейбус, «прикрашений» зображенням Сталіна, в Санкт-Петербурзі в Росії, 2010 рік
Тролейбус, «прикрашений» зображенням Сталіна, в Санкт-Петербурзі в Росії, 2010 рік

Сімферополь – У Севастополі можуть з’явитися «сталінобуси» – тролейбуси або інший громадський транспорт із зображенням колишнього радянського диктатора Йосипа Сталіна. В усякому випадку, так стверджує місцева преса із посиланнями на севастопольських і санкт-петербурзьких блогерів. Проти цієї ініціативи уже виступили представники української та кримськотатарської громад регіону.

На севастопольських інтернет-форумах ця тема обговорюється із середини вересня. Тоді група проросійських активістів розпочала збір коштів для того, щоб розмістити на міських тролейбусах портрет Сталіна і присвятити цю акцію 70-літтю параду радянських військ, що пройшов на Красній площі Москви 7 листопада 1941 року.

За словами одного з її співорганізаторів Гунтера із російського Санкт-Петербурга, історична пам’ять, «від якої залежить цілісність і саме майбутнє» Росії, має «вмістити кожного, хто кував Перемогу: від рядових солдат до Верховного головнокомандувача». Інший інтернет-активіст зізнався, що мета акції – «щоб 9 травня асоціювалося в українців з іменем Сталіна».

Російські організатори акції стверджують, що не мають стосунку до жодної політичної сили ні в Росії, ні в Україні. Разом з тим севастопольський блогер, засновник сайту «Українське життя Севастополя» Микола Владзімірський вважає, що ця ініціатива – складова інформаційної провокації проти України.

«Звичайно, це є зовнішній вплив на Україну. Те, що цю провокацію вкинули сюди, видно від самого початку – джерела. Почалося це з інтернету, із Севастопольського форуму, куди потрапила ініціатива із Санкт-Петербурга», – зазначив Микола Владзімірський. Він припускає, що ця «провокація організовується з прицілом на майбутні парламентські вибори осені 2012 року».

Тролейбус, «прикрашений» зображенням Сталіна, в Санкт-Петербурзі в Росії
Тролейбус, «прикрашений» зображенням Сталіна, в Санкт-Петербурзі в Росії
Де гроші на тролейбуси зі Сталіним?

Ініціатори цієї акції на севастопольському інтернет-форумі стверджують, що вже зібрали достатньо коштів, щоб розмістити рекламу Сталіна на кількох севастопольських тролейбусах. За їхнім же твердженням, ця акція має також пройти і вже навіть проходить у Санкт-Петербурзі, Москві, ще кількох російських містах, а також у містах України й Білорусі.

Разом з тим, севастопольський представник організаторів акції, відомий під ніком Кассад, від 3 жовтня на севастопольському форумі не з’являється.

Заступник керівника комунального підприємства «Севелектроавтотранс» здивувалася моєму запитанню про те, чи звертався хтось із пропозицією розміщення реклами на комунальному транспорті Севастополя. «Я не в курсі. Знаєте, я нічого не можу вам з цього приводу сказати», – відповіла вона.

У рекламному відділі підприємства теж були «не в курсі»: «Я не знаю, давайте я вам дам телефон начальника юридичної служби. Можливо, вона в курсі». У юридичній службі відповідь була схожою: «Ні, я про це не чула, щонайменше».

Тим часом, ідею розміщення зображення Сталіна на громадському транспорті підтримали місцеві комуністи. А от представники української громади Севастополя і Меджлісу кримськотатарського народу закликали українську владу не допустити прославляння в регіоні тирана, винного у загибелі мільйонів людей.

У Севастопольській міськдержадміністрації не коментують цю ініціативу, там теж повідомили, що про неї не чули.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG