Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині черговий земельний конфлікт


Донецьк – На Донеччині спалахнув черговий земельний конфлікт. Інтереси бізнесу зіткнулися з інтересами місцевих жителів. У містечку Часів Яр понад 300 будинків хочуть знести, щоб на їхньому місці розробляти поклади глини. Акціонерне товариство «Часівоярський вогнетривкий комбінат» – найбільше подібне підприємство в Україні – подало проект на розгляд до міськради Часів Яру. У четвер на сесії депутати мали розглянути це питання, а люди вийшли протестувати.

На мітинг під Часів-Ярську міську раду прийшли два десятки людей. Місцеві мешканці пояснюють це тим, що посеред тижня всі на роботі. Ті, хто прийшов, турбуються, що знесуть ціле селище «Північне». Уже зараз кар’єр комбінату розширюють, і будинки біля нього стоять порожні, бо почали тріскатися.

До того ж, люди не хочуть переселятися в квартири з приватних будинків. Але про переселення мова поки не йде. У четвер місцеві депутати мали розглянути лише видачу дозволу на розширення видобутку глини «Часівоярським вогнетривким комбінатом». Однак сесію перенесли (через брак кворуму), а позачергову можуть скликати у будь-який момент.

Депутат Часів-Ярської міської ради від партії «Фронт змін» Руслан Макарович вважає, що виробництво можуть розширити всупереч закону. За його словами, у місті ніхто не підготував програму переселення людей та виплати їм матеріальної компенсації. «Це ціла процедура, а не просто нахрапом отримали дозвіл, розробили проект», каже він.

Дептут зазначає, що міська влада всіляко сприяє розробці копалин Часівоярським вогнетривким комбінатом.

«Міський голова це ставленик Валентина Лук’янова. Вона (Ольга Опанасенко) колишній працівник комбінату. Всім щастям у житті вона зобов’язана йому. Із 30 депутатів 10 працює на комбінаті. Вони не можуть голосувати проти. Іншим погрожували», говорить Руслан Макарович.

Міський голова Часів Яру Ольга Опанасенко часу прокоментувати конфлікт не знайшла. «У мене зараз нарада, я не можу розмовляти», кілька разів пояснила вона телефоном.

Голова наглядової ради «Часівоярського вогнетривкого комбінату» Валентин Лук’янов запевняє, що комбінат готовий запропонувати людям рівноцінне житло, як передбачено законом. За його словами, комбінат просить міськраду, щоб вона дозволила розробити проект із новим житлом.

Проте не всі вірять в історію зі щасливим кінцем. «Те, що вони кажуть: «ми людей не образимо», – ми цьому не віримо! Зараз такий час, що вірити нікому не можна», каже одна з мешканок Часів Яру Олена Васильєва.

«Часівоярський вогнетривкий комбінат» головний працедавець міста, яке нараховує близько десяти тисяч жителів.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG