Доступність посилання

ТОП новини

Фестиваль «Jazz in Kiev»: на сцені – тільки зарубіжні музиканти


Київ – Триває четвертий міжнародний джазовий фестиваль «Jazz in Kiev». У його рамках уже відбулися покази джазового кіно, майстер-класи для дітей та зустріч з джазовим критиком. Попереду – виступи світових зірок джазу перед українськими слухачами.

Сьогодні розпочинається основна концертна програма четвертого міжнародного джазового фестивалю «Jazz in Kiev», яка триватиме три дні. На сцені «Жовтневого палацу» виступлять шість музичних колективів з Бразилії, Польщі та США.

На відміну від двох попередніх років, українських джазових музикантів на цьогорічному фестивалі побачити не вдасться. За словами арт-директора заходу Олексія Когана, «це зовсім не свідчить про те, що власною музикою не переймаються». Він каже, українські джазмени мають змогу брати участь у інших подіях фестивалю.

«Ще немає українських музикантів на сьогодні, які можуть виступити у рамках такого великого фестивалю або ж вони зайняті. Ставити когось на «розігрів» – це погана ідея. У нас нікого не потрібно розігрівати. Кожен грає як вміє», – зауважив Коган.

На думку джаз-виконавця, народного артиста України Енвера Ізмайлова, відсутність українських джазменів на фестивалі спричинив «американізм». Джазові фестивалі, вважає він, повинні підтримувати і національну культуру.

«Завжди приємно, коли відбувається щось незвичайне, котре люди мають змогу послухати наживо. Важливо, щоб процвітав не лише джаз, а й щось інше, яке до цього ніхто не чув, але почують ті, хто вважає себе сучасною людиною», – відзначив Ізмайлов.

Від живої музики треба отримувати насолоду

Продюсер фестивалю Володимир Камінський наголошує, що захід покликаний сприяти утвердженню джазової музики у суспільстві, щоб люди, котрі цікавляться джазом, змогли знайти те, що вони хочуть слухати.

«Це не розважальний захід. Ми даємо змогу публіці побачити, які течії світової музики є і заслуговують на те, щоб їх показували. Ми хочемо, щоб люди звикли отримувати насолоду від живої музики», – зазначив Камінський.

За словами Олексія Когана, матеріальну підтримку заходу надають спонсори. Держава проведення фестиваль не фінансує.

Від джазового кіно – до джазової фотографії

У рамках цьогорічного фестивалю «Jazz in Kiev» уже відбулося чимало заходів. Зокрема, традиційні покази джазового кіно з колекції джазмена Леоніда Гольдштейна, які тривали три дні. Окрім того, всі охочі мали змогу взяти участь у зустрічі з російським джазовим критиком і письменником Володимиром Фейертагом та конкурсі джазової фотографії.

Діти стали учасниками окремого майстер-класу на Пейзажній алеї, де, за словами його організатора Олександра Когана, вони співали, складали шумовий оркестр та слухали живу музику. Дорослі ж протягом усього фестивалю мають змогу відвідувати безкоштовні майстер-класи джазових зірок, які відбуваються у культурно-освітньому центрі «Майстер-клас».

Основна концертна програма міжнародного джазового фестивалю «Jazz in Kiev» триватиме з 28 до 31 жовтня у «Жовтневому палаці».

Вперше такий фестиваль відбувся 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG