Доступність посилання

ТОП новини

У Львові з’явився «Білий орел»


Львів – У Львові створено громадську організацію «Союз поляків «Білий орел», яка об’єднує громадян України польського походження, допомагає їм краще пізнати традиції своїх батьків чи дідів, вивчити історію Польщі, отримати консультації.

За кілька місяців «Союз поляків «Білий орел»» зібрав довкола себе понад 100 активних людей, які працюють на волонтерських засадах. Переважно це особи віком від 20 до 40 років зі змішаних українсько-польських родин. Щодня в організацію приходять люди за консультацією щодо отримання карти поляка, на курси з історії Польщі, а невдовзі ще й започаткують безкоштовне вивчення польської мови.

У Юрія Огоновського вдома завжди розмовляли українською. Хоча він знав, що має польське коріння. У громадській організації чоловік з друзями спілкується польською. «Я прийшов в організацію цілком випадково і мені сподобались задуми, які ще у планах, каже він. – У мене багато друзів з польських родин, коли у когось мама чи баба поляки, тато чи дід».

В організації хочуть згуртувати молодь

Ідея створити громадську організацію «Союз поляків «Білий орел» виникла у 34-річного підприємця Сергія Лук’яненка, коли він зрозумів, що люди його віку не залучені до діяльності в громадських інституціях Львова. Сергій також походить зі змішаної польської родини, де ніколи не було проблем ані щодо мови спілкування, ані віросповідання. Традиційно сім’я святкує релігійні свята за григоріанським та юліанським календарями. Мама і бабуся Сергія – польки. Головною метою організації, каже Сергій Лук’яненко, є згуртувати молодь. «Хочемо дійти до тих людей польського походження, які не задіяні ніде», зауважив він.

Також «Союз поляків» створює базу даних освітніх закладів Польщі, щоб молодь могла отримувати інформацію про навчання у сусідній державі. Адже особи з картою поляків мають право на безкоштовну освіту у Польщі. Щороку понад 10 тисяч громадян України отримують карту поляка. Цю програму Польща запровадила у 2008 році. І щороку все більше молодих українців їдуть на навчання до Польщі.

«Українці і поляки брати, сусіди, які дуже інтегровані. Багато мають родину, роботу, вчаться, приїжджають у Польщу і в Західну Україну. Ми хочемо, щоб Україна була у Євросоюзі», – наголошує Сергій Лук’яненко.

У громадській організації допомагатимуть роз’єднаним під час операції «Вісла» родинам знайти своїх рідних. Втім «Союз поляків» відчиняє двері для всіх симпатиків Польщі і не хоче, щоб історичне минуле, довкола якого так часто спекулюють політики по обидва боки кордону, розділяло сучасну молодь.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG