Доступність посилання

ТОП новини

«Європа у валізі» приїхала в Східну Україну


Дніпропетровськ – До Дніпропетровська, Кривого Рогу та Запоріжжя привезли «Європу у валізі». Так називається проект, який ініціювали німецькі фонди Конрада Аденауера та Роберта Боша, польська фундація Роберта Шумана, Європейська академія Берліна та ще низка неурядових інституцій. Провідні європейські експерти з різних проблем – від розвитку місцевого самоврядування до незалежної преси – приїхали в українські міста, щоб поспілкуватися з громадськими активістами, молоддю та журналістами, подискутувати про те, що зараз відбувається на теренах Євросоюзу і України.

У символічній «валізі» європейських експертів – оцінки українських реалій, поради для розв’язання українських проблем і пропозиції співпраці. Чи не на кожне питання – готовий рецепт із німецького та польського досвіду.

Представник варшавського муніципалітету Лукаш Павловський радить: реформуючи медицину, Україна має не допустити відтоку лікарів на Захід, як це сталось у Польщі. Відомий польський журналіст Іґор Янке ділиться досвідом створення незалежного ЗМІ в інтернеті.

А представники німецьких фондів закликають українців більше контролювати владу.

«Парадокс у тому, що в Україні виглядає все так, ніби дуже багато відбувається – в економіці, в бізнесі, в житті людей. Насправді ж відбувається дуже мало змін. У Європі навпаки. Коли люди приїздять до Берліна, вони кажуть: так все тут тихо, пристойно. Насправді ж дуже багато робиться для змін в економіці, в умовах ведення бізнесу, в умовах життя людей», – зазначив директор представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланґе.

Європа «перекриє» фінансову допомогу?

Окрім порад, німецькі та польські експерти привезли з собою і конкретні пропозиції. На жаль, кажуть вони, українці мало обізнані з наявними освітніми програмами у Європі, до яких могли б долучитись. Мало знають і про конкурси євроінституцій, в яких могли б виграти невеликі ґранти.

А втім, зізнаються експерти, у подальшому грошова допомога з Євросоюзу під сунівом. Резолюція Європарламенту щодо України, ухвалена у четвер, каже координатор проектів Інституту євроатлантичного співробітництва Наталія Сад, – це сигнал: разом зі згортанням демократії в Україні Європа згортатиме свою фінансову підтримку. До 2013 року Євросоюз планував вкласти в українські реформи 470 мільйонів євро, тепер може суттєво урізати ці кошти, зазначила вона.

«Україна перетнула червону лінію – лінію невідповідності європейським стандартам. Непослідовні дії влади призводять до того, що Україна позбавляється європейської перспективи. Непідписання угоди про асоціацію не гарантує того, що Україна в подальшому отримуватиме зовнішню допомогу. Можливо, отримуватиме, але її розміри будуть мінімальні», – заявила Наталія Сад.

«Європа у валізі» чи з валізою до Європи?

На зустрічах із представниками проекту «Європа у валізі» окремі дніпропетровські громадські активісти не приховували розчарування. Навіщо везти до України «Європу у валізі», коли багато українців ладні самі спакувати валізи і виїхати у Європу назавжди, каже голова Ради незалежних організацій Дніпропетровщини Костянтин Писаревський.

«Ми не дикуни, ми європейська цивілізована держава, ми це розуміємо, але до чого ми дійшли? На процеси, які відбуваються у Києві, ще можна впливати; на процеси у регіонах, у нас, в кущах, – ні. Корупція, яка їсть нас як іржа, і тверда вертикаль влади… Ні про яку демократію не йдеться! Над нами знущаються, погрожують і нападають на громадських діячів. До чого ми прийшли, якщо нам вже заламують руки чи обливають кислотою на мітингах», – поскаржився Костянтин Писаревський.

На скарги закордонні експерти відповіли обіцянками: проблеми української демократії порушувались і будуть порушуватись на європейському рівні. Однак, попередили вони, Європа має обмежені можливості впливу на політичні процеси в Україні.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG