Доступність посилання

ТОП новини

Француз Тріше передав Європейський центробанк італійцеві Драґі


Колишній голова Європейського центрального банку Жан-Клод Тріше
Колишній голова Європейського центрального банку Жан-Клод Тріше

Брюссель – Француз Жан-Клод Тріше у понеділок завершив своє перебування на посаді голови Європейського центрального банку. Віднині основною фінансовою установою Євросоюзу керуватиме італієць Маріо Драґі. З огляду на їхні схожі підходи до грошової політики великих змін у банківсько-фінансовій сфері не очікують. Що ж до Тріше, то експерти схвально оцінюють його 8-річну місію як найголовнішого банкіра об’єднаної Європи. Радіо Свобода спробувало дізнатися, як саме йому вдавалося стримувати інфляцію, ціни і, головне, перетворити євро на світову валюту.

Покидаючи пост голови Європейського центрального банку, Жан-Клод Тріше дав лідерам Євросоюзу останню настанову: діяти чітко й швидко. Всі рішення останнього саміту ЄС для подолання кризи єврозони слід повністю впровадити, до того ж, без зволікань, вважає Тріше.

«Добре, що рішення й напрямки ухвалені, я вважаю їх правильними. Але нагадую знову: без поблажливості, до кропіткої роботи! До роботи – всі ті, хто повинен впровадити ці рішення!» – закликав він.

Хоча місія Жана-Клода Тріше щойно завершилася, на євробанкнотах ще довго зберігатиметься його підпис. Вісім років стримування інфляції у єврозоні, постійні обережні заяви, щоб не провокувати хвилювань на світових ринках – Тріше «із типовою французькою елегантністю» виконував свою роль, кажуть європейські експерти.

На фінансовій «передовій»

Будучи переконаним європейцем, він старанно боровся з ростом цін і перетворював євро на міжнародну валюту. У 2008 році, коли по економіці Євросоюзу вдарила криза, саме завдяки швидким діям Тріше банківська система отримала життєво необхідні «ін’єкції» готівки. Як наслідок, Європа ухилилася від, здавалося б, неминучого паралічу. Коли єврозона поринула у нову кризову хвилю, Європейський центральний банк викупив частину облігацій ослаблених країн, а саме Ірландії, Португалії та Греції.

Постійно перебуваючи, так би мовити, «на передовій лінії фінансового фронту», Жан-Клод Тріше діяв прагматично й обережно і нерідко повторював, що євровалюта – це його мрія.

«Мої колеги і я, вся валютна команда Європи, відчуваємо, що не лише виконуємо свої обов’язки, але й беремо участь у великому експерименті та історичній події, тобто у створенні цієї унікальної валюти, цього дуже гарного інструменту, що сьогодні служить 330 мільйонам людей і можливо, завтра служитиме 450 мільйонам», – повторював нині вже колишній голова ЄЦБ.

Досвідчена заміна

Але перехід крісла головного банкіра Європи від француза Жана-Клода Тріше до італійця Маріо Драґі великих змін європейському валютному союзові не принесе. Новий керівник Європейського центрального банку теж має непохитну волю до стримування інфляції.

Драґі – прагматик і досвідчений фінансист. Завдяки тривалому періодові головування у центральному банку Італії він на практиці опанував всі секрети функціонування світу фінансів.

Маріо Драґі взявся до виконання своїх нових обов’язків у понеділок, але його справжнє «бойове хрещення» відбудеться у четвер, коли він головуватиме на засіданні Ради керівництва Європейського центрального банку і вперше виступить перед пресою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG