Доступність посилання

ТОП новини

США припиняють фінансувати ЮНЕСКО на протест проти прийняття Палестини


Сполучені Штати протестують проти рішення більшості країн, що входять до ЮНЕСКО (Організації ООН з питань освіти, науки і культури), прийняти до свого складу Палестину на правах держави.

Речниця Державного департаменту США Вікторія Нуланд заявила в понеділок, що США на протест проти цього рішення не внесуть свою частку в бюджет ЮНЕСКО за листопад. Вона становить 60 мільйонів доларів.

Нуланд також заявила, що палестинці намагаються отримати свою державність не шляхом переговорів з Ізраїлем, а «через чорний хід», шляхом легітимізації в структурах ООН. За її словами, це рішення буде мати наслідки для мирних переговорів між сторонами, і для самого ЮНЕСКО.

«Сто сім країн вирішило проголосувати за це рішення. Ми не погоджуємося з ним. І ми не погоджуємося з наслідками для атмосфери, в якій ми намагаємося закликати обидві сторони сісти за стіл переговорів. Але нас також непокоять наслідки для ЮНЕСКО, організації, яку ми підтримуємо», – сказала вона.

Раніше в понеділок ЮНЕСКО прийняла до свого складу Палестину, міжнародного визнання якої домагається Палестинська національна адміністрація, як державу. Її членство набуде чинності після підписання і ратифікації Палестиною конституції (статуту) ЮНЕСКО.

Серед країн, які голосували проти, були США, Канада та Німеччина.

США та Ізраїль попередили раніше, що перестануть брати участь у фінансуванні ЮНЕСКО в разі прийняття Палестини на правах держави. У цих країнах наголошують, що державність Палестини можлива тільки через переговори з Ізраїлем.
XS
SM
MD
LG