Доступність посилання

ТОП новини

Лановий: розрахунки у рублях загрожують суверенітету України


Колишній міністр економіки Володимир Лановий вважає, що наміри України розраховуватися з Росією за газ рублями можуть призвести до зростання залежності України від Росії. Про це він сказав у коментарі Радіо Свобода.

«Для чого це потрібно Росії? Щоб у наших резервах з’явилися рублі, які згодом стануть резервною валютою, як євро чи долар. Це дасть змогу Росії впливати на економічну політику держави, яка має рублі як резервну валюту, та й взагалі на політику», – зазначив експерт.

За словами Володимира Ланового, Україна «формально зараз отримає рублі, щоб купити ще 12 мільярдів кубометрів газу для «групи Фірташа», тобто нам дадуть рублі в борг, оскільки ми не заробляємо рублів». «Борги в рублях будуть зростати, так само, як і кредити, тому що експорт падає, і за цим напрямком немає валюти. Росія з задоволенням буде нам більше продавати газу, їм це вигідно. Зрештою, основним кредитором України буде Росія. А це – загроза нашим економічним можливостям і суверенітету», – сказав він.

На думку колишнього міністра економіки, Росія зацікавлена в тому, щоб Україна мала дефіцит. «У нас дефіцит величезний, ми нічого майже не продаємо. Росія звела величезні «паркани» щодо 30 головних для України товарних поставок. Нас дискримінують для того, щоб був постійний дефіцит, щоб ми постійно зверталися за кредитами, і поступово всі зовнішні борги уряду сконцентруються в рубльовому напрямку. Тобто ми не будемо мати доларів у резервах, а матимемо рубльовий залишок», – додав Володимир Лановий.
XS
SM
MD
LG