Доступність посилання

ТОП новини

Цинізм Путіна з нагородженням покаліченого журналіста


Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін
Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін

Прага – Російський прем’єр Володимир Путін підписав розпорядження про державне нагородження журналістів, серед яких чимало критиків влади і навіть постраждалих від цієї влади за гостре несприйняття її політики. Серед відзначених державними грошовими преміями і Михайло Бекетов, головний редактор «Хімкінської правди», котрого жорстоко побили й до напівсмерті покалічили в листопаді 2008 року за правдиві матеріли щодо траси в Хімкінському лісі. Чимало журналістів сумніваються у ймовірності отримання ними таких нагород від влади.

Упродовж трьох років Михайло Бекетов став символом безкарності у ставленні владних верхів у сучасній Росії до незалежних журналістів. А тепер російський прем’єр-міністр Володимир Путін визнав вклад у розвиток російського громадянського суспільства з боку Михайла Бекетова і нагородив його грошовою премією в розмірі понад 30 тисяч доларів США.

13 листопада 2008 року Михайла Бекетова знайшли без свідомості, з покаліченими головою, ногами і руками, коли він лежав поблизу свого дому майже два дні на холоді. Редактор «Хімкінської правди» довго був у коматозному стані, на межі життя і смерті. Друзі і колеги Бекетова переконані, що розправу над Михайлом замовили люди з адміністрації Хімок, про корупційні оборудки яких газета «Хімкінська правда» багато писала. Сам Бекетов нині лікується в Ізраїлі. Він втратив внаслідок нападу на нього третину мозку, одну ногу і пальці на руках, також не може ні говорити, ні друкувати.

Це цинізм безкарності – колеги Бекетова

Лідер Руху на захист Хімкінського лісу Євгенія Чірікова назвала в інтерв’ю Радіо Свобода нагороду Путіна Бекетову «цинічним кроком». «Людина, що присудила цю премію, точніше кажучи – один із творців системи, при якій громадянський активіст може дістати по голові і стати інвалідом на все життя. Якраз при цій системі людина, котра замовила Михайла, залишається при владі, править містом, продовжує забудову і ніякої кари не отримала», – зазначає Чірікова.

Серед 10 нагороджених журналістів у списку, розміщеному на сайті уряду, є й серйозні автори з незалежних видань Росії. Серед них і відомі Сергій Пархоменко, Ірина Петровська.

Сергій Пархоменко вже заявив Радіо Свобода, що не піде на церемонію нагородження, але гроші пожертвує на благодійні цілі. Він також вважає, що нагородження Бекетова владою – це насміхання над бідою журналіста і верх цинізму з боку Путіна.

Аналітики кажуть, що таким чином Путін хоче використати факт нагородження критиків влади для покращення свого іміджу на Заході внаслідок прийняття ним рішення повернутися в Кремль.

Правозахисник і голова Фонду «Гласність» Олексій Сімонов каже, що не буде критикувати Бекетова, якщо той візьме гроші від влади, бо один день перебування його в клініці Ізраїлю коштує понад тисячу доларів. А Євгенія Чірікова вважає, що влада зробила занадто мало і дуже запізно, бо цих грошей просто дещиця для того, щоб повернути Бекетову третину мозку, ногу і пальці та ще й дати можливість Михайлові говорити й писати. Тому це нагородження – просто цинічна гра.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG