Доступність посилання

ТОП новини

Львівщиною керуватиме залізничник


Михайло Костюк, новий голова Львівської облдержадміністрації
Михайло Костюк, новий голова Львівської облдержадміністрації

Львів – Сьогодні у Львові представлять нового голову обласної адміністрації, який у 2008-2011 керував «Укрзалізницею». Тим часом генерал міліції Михайло Цимбалюк звільнений з посади згідно з указом Президента. Як і його попередник, Михайло Костюк уродженець Івано-Франківщини. З чим пов’язані кадрові зміни на Львівщині? Чи можливе протистояння між виконавчою та представницькою владами?

Як тільки-но на Львівщину призначають нового керівника області, як правило, одним із запитань від журналістів є, як довго він обійматиме посаду. Менше року Михайло Цимбалюк керував регіоном. Однак про його ймовірне звільнення розмови тривають уже кілька місяців. Після відомих подій 9 травня у Львові Цимбалюк написав заяву на звільнення під тиском депутатів-свободівців. Але у Києві на цей крок не зреагували. Тоді влада чудово розуміла, що звільняти його нема за що, бо сутички не він планував, не мав впливу на їх перебіг. Все відбувалось за сценарієм Києва.

Не виключено, що теперішня заява Михайла Цимбалюка була подана раніше й лежала під сукном в адміністрації. Можливо, він прорахував власну недієздатність і центральної влади, а тому не прагнув відповідати за свої та чужі гріхи. Зрештою, перед неминучою стихією першими з корабля втікають щурі. Бо завше чують небезпеку.

Тому указ Президента про звільнення Михайла Цимбалюка не здивував місцевий політикум. А тим паче, що за два дні до цієї кадрової зміни колишній керівник львівської митниці звинуватив Цимбалюка у політичній корупції. Це був сигнал, що голова Львівської ОДА не влаштовує Київ.

Новий голова ОДА тісно пов’язаний з місцевим бізнес-середовищем

На засіданні уряду прем’єр Микола Азаров пояснив невдоволення уряду Михайлом Цимбалюком тим, що у Львівській області будівництво виросло менше нiж на відсоток. І це при тім, що аеропорт і стадіон будується за бюджетні кошти, а ще є заборгованість із зарплати. До серйозної критики так і не дійшло. Хоча Львівщина має сотні невирішених проблем: сюди не надходять інвестиції, панує хабарництво, корупція і бюрократія у державних установах, безробіття, зниження рівня життя і так далі.

Чи впорається з цим новопризначений голова Львівської ОДА Михайло Костюк? Питання часу. Але експерти кажуть, що він людина, ближча до влади, ніж його попередник.

На початку 80-х Михайло Костюк працював на Львівській залізниці, отож їде у знайоме і не вороже йому середовище. Бо з кількома депутатами Львівської облради, зокрема з підприємцями братами Дубневичами його пов’язують давні ділові зв’язки. Ба, більше, причиною звільнення Михайла Костюка з посади гендиректора «Укрзалізниці» навесні цього року багато експертів називали саме ці дружні стосунки з галичанами. Правоохоронці виявили порушення у тендерних закупівлях для залізниці.

Михайло Костюк вірно служитиме Президенту?

На думку депутата Львівської облради, нашоукраїнця Олеся Старовойта, кандидатура Михайла Костюка є компромісною для влади. «Він тісно пов’язаний з бізнес-середовищем «Батьківщини». Костюк не є політиком, буде вибудовувати президентську вертикаль на співпрацю з Києвом. На рівні облради буде посилення впливу братів Дубневичів, бо вони з Костюком знайомі більше 20 років», – зазначив Радіо Свобода Олесь Старовойт.

До того ж, уже можна спрогнозувати, що місцеві ЗМІ будуть прихильні до нового керівника області. Бо жоден зі власників медійного холдингу не є опозиційним до чинної влади. Свої ЗМІ мають і депутати Дубневичі.

Михайла Костюка називають людиною Володимира Литвина. Політолог Володимир Цибулько вважає зміну влади на Львівщині наслідком боротьби у Києві. І каже, що це своєрідна віддяка регіоналів Володимиру Литвину за просування законопроекту про вибори. А оскільки Партія регіонів вичерпала всі свої ресурси на Львівщині, тому намагатиметься відібрати голоси в опозиціонерів через інші партії.

За прогнозами аналітиків, невдовзі кардинальні зміни очікуються як у Львівській обласній адміністрації, так і буде звільнена третина голів районних адміністрацій.

Натомість місцеві мешканці не переймаються долями чиновників. Бо знають, що ще жоден екс-посадовець не став на біржу праці. А соціологічні опитування демонструють повну недовіру людей до влади, якого б кольору вона не була.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG