Доступність посилання

ТОП новини

Євроконференція з проблем самоврядування: ближче до людей


Дороги в містах і селах України – просто жахливі. На ремонт не вистачає грошей...
Дороги в містах і селах України – просто жахливі. На ремонт не вистачає грошей...
Сьогодні у Києві розпочалась європейська конференція з проблем місцевого самоврядування. Її завдання – розробити рекомендації національним урядам та європейським інституціям щодо підтримки територіальних (місцевих) громад за умов кризи.

За даними, наведеними експертами Ради Європи, рівень доходів у місцеві бюджети країн-членів ЄС скоротився удвічі, а у деяких державах й утричі. Міcцеві комунальні служби постраждали від скорочення фінансування, що позначилось на якості комунальних послуг.

В Україні ж, за словами Прем’єр-міністра Миколи Азарова, на підтримку місцевих громад уряд цього року спрямував більше бюджетних коштів, ніж торік: у бюджеті-2011 на розвиток регіонів заплановано використати понад три мільярди гривень.

«Наступного року ми збільшимо цю цифру у півтора раза, а також
ми прагнемо збільшити можливості територіальних громад самостійно заробляти кошти на свій розвиток: місцеві громади отримали додаткові кошти для підвищення якості соціальних послуг, у першу чергу – у сфері охорони здоров’я та освіти», – наголосив Азаров.

Тим часом, за даними і Кабінету Міністрів, і неурядового аналітичного центру «Інститут трансформації суспільства» (Київ), нині в Україні нараховується понад 12 тисяч територіальних громад; місцеві бюджети цих громад дотуються державою на 70 відсотків.

І, як відзначає директор «Інституту трансформації суспільства» Олег Соскін, справа розвитку місцевого самоврядування не обмежується дотаціями або ж «вливаннями» з держбюджету.

«За умов утворення в Україні суворої централізованої вертикалі влади у місцевих громад зменшуються можливості для захисту своїх соціальних прав. Так, якщо адміністративна реформа в Україні йтиме і надалі так, як тепер, то місцевій владі у місті обласного підпорядкування незабаром доведеться питати дозволу у Києві на лаштування каналізації або ремонт доріг… Позитивна у цілому ідея влади – надати місцевим громадам більше самостійності – практично нездійсненна за умов вертикалі, побудованої під Президента та його команду. Адже рішення щодо напрямку і завдань реформ місцевого самоврядування ухвалюється владою, без огляду на справжні, повсякденні потреби сіл та містечок», – каже Соскін.

Щодо ситуації у державах-членах ЄС, то, за словами президента ПАРЄ Мевлюта Чавушоглу, «оскільки криза триває й існують ризики подальшого погіршення рівня життя європейців, місцевим органам врядування варто зосередитись на таких проблемах: підтримати вразливі верстви населення, надавати допомогу соціальним службам, які опікуються неповнолітніми та людьми похилого віку».

«Я закликаю місцеві власті захистити права людей за умов соціально-економічної кризи», – наголосив він.

Європейська конференція з проблем місцевого самоврядування – останній захід, який здійснює Україна у рамках головування в Раді Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG