Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція вимагає роз’яснень заяви Януковича щодо зброї


Київ – Опозиція вимагає роз’яснень голови СБУ Валерія Хорошковського та міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова з приводу заяви Президента Віктора Януковича про підготовку збройних нападів на владу. Про це в четвер із трибуни парламенту заявив заступник Голови Верховної Ради, б’ютівець Микола Томенко. А в міліції заявили, що вилучили цього року в українців зброю, якої могло б вистачити для «невеликої війни».

У середу, під час розширеного засідання Кабміну, Президент Віктор Янукович сказав, що опоненти влади скуповують зброю для нападів на органи влади. За словами віце-спікера Верховної Ради Миколи Томенка, така заява потребує фахових роз’яснень.

«Президент у тексті фактично звинуватив опозицію, оскільки ми як опозиція є опонентами Президента. Ми вимагаємо, щоб завтра (у п’ятницю – ред.), на день уряду, голова Служби безпеки України та міністр внутрішніх справ доповіли не лише парламентові, а й українському народу, хто скуповує масово зброю і готується до збройного повстання», – відзначив Микола Томенко.

Він також зауважив, що в разі необхідності опозиція готова ініціювати створення тимчасової слідчої комісії.

Янукович мав на увазі справи проти депутатів – Колесніченко

У Партії регіонів кажуть, що жодних пояснень опозиція не дочекається. Більше того, за словами заступника голови фракції Вадима Колесніченка, Президент у своїй заяві натякнув на нові справи проти опозиційних депутатів.

«Не мають права депутати влізати в хід судових та кримінальних справ. А це питання оперативно-розшукової справи, тобто секретної, ми взагалі не маємо допуску до цієї інформації. Він що пропонує? Щоб зараз прийшли представники силових структур, щоб ми розглядали матеріали оперативно-розшукової справи, в якій, можливо, є й прізвища депутатів. Президент як батько», – заявив Колесніченко у розмові з Радіо Свобода.

Якщо раніше у МВС дані Президента не коментували, то в четвер на сайті відомства з’явилася інформація про те, що в українців цього року вилучили зброю, якої могло б вистачити на «невелику війну». Мова йде вже про майже три тисячі одиниць вогнепальної зброї. Але якщо у попередні роки зброя вилучалась, як правило, у людей, які готували злочин, то цього року серед мотивів зберігання зброї називають й наміри нападу на державні установи, повідомило МВС.

Спецлужби можуть грати на фобіях Януковича – Фесенко

Якби силовики мали якусь втаємничену інформацію, то Верховна Рада могла б провести і закрите засідання, адже бажання опозиції отримати роз’яснення щодо такої гучної заяви цілком закономірне, відзначив у розмові з Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко.

«Те, що є незадоволені нинішньою владою, – це зрозуміло. Те, що можуть знайтися «гарячі голови», які захочуть використати зброю, – теж припускаю. Але я не думаю, що це має масовий характер. Водночас спецслужби можуть подавати Президентові дещо акцентовану інформацію, певним чином грати на його фобіях. Таким чином ставлять голову держави у залежність від себе. Знають, що людина пережила поразку на Майдані, що він не хоче повторення таких подій, і на цьому можна грати», – зазначив Фесенко.

Тим часом українська газета «Сегодня», посилаючись на власні джерела, повідомила, що спецслужби посилили охорону перших осіб держави.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG