Доступність посилання

ТОП новини

Під тиском львівської мерії у Польщі змінять напис на меморіальній дошці


Солдати батальйону «Нахтіґаль», 1941 рік
Солдати батальйону «Нахтіґаль», 1941 рік

Варшава – Меморіальна дошка, нещодавно встановлена у польському місті Свидниця, спричинила польсько-українську суперечку. На цій пам’ятній таблиці, присвяченій розстріляним у 1941 році львівським професорам, написано, що вчених розстріляли вояки батальйону «Нахтіґаль». Як відомо, цей батальйон складався з українців. Гострий протест із приводу такого напису висловила міська влада Львова. Львівська влада нагадала, що насправді польських професорів убили німецькі нацисти. У відповідь на цей протест ініціатори встановлення дошки пообіцяли змінити напис. Які ж висновки з цього польсько-українського непорозуміння зробили у Польщі?

Суперечливу меморіальну дошку урочисто встановили у костелі сілезького міста Свидниця, що неподалік Вроцлава. У Сілезії мешкає чимало поляків родом із Галичини, переселених сюди після Другої світової.

У Вроцлаві розташовані офіси організацій «кресов’ян», тобто вихідців із колишніх околиць польської держави. Саме ці середовища ініціювали втановлення меморіальної дошки з написом, що суперечить історичній дійсності.

Вигадки родом із минулого

Ігор Саламон, голова вроцлавського відділення Об’єднання українців Польщі, говорить, що ініціатори свидницької меморіальної дошки ментально застрягли в минулому. Ці люди, наголошує Саламон, повторюють вигадки, які свого часу поширювала комуністична пропаганда.

Напис на свидницькій дошці, розповідає Саламон, змінять. «Це станеться завдяки тому, що Львів, і (мер Львова Андрій) Садовий, і міська рада стежать за тим, що діється у Польщі, – говорить він. – Бо ми, тут на місці, навіть не знали, що таку таблицю відкривають. Їхня реакція була гостра, швидка, і дуже добре, що так сталося, бо ту таблицю змінять».

«Бо якщо ми будемо цю брехню приймати за правду і не реагувати, все буде так. як було. Спротив з української сторони дуже потрібний, дуже важливий. Добре, що так сталося», – наголосив представник Об’єднання українців Польщі.

Інцидент навколо свидницької пам’ятної дошки Саламон вважає добрим уроком для тих, хто своїми непродуманими вчинками розсварює поляків із українцями. Водночас лідер вроцлавських українців наголошує на тому, що останніми роками, особливо після Помаранчевої революції, ставлення пересічних поляків до українців та України помітно змінилося на краще.

Тему можна вважати закритою?

Анджей Домбровський, голова правління вроцлавської Колегії Східної Європи, був одним із ініціаторів встановлення іншого пам’ятника розстріляним львівським професорам – у Львові. Цей пам’ятник, на якому написано, хто справжній вбивця професорів, на львівських Вулецьких пагорбах встановили влітку цього року.

Свидницьку меморіальну дошку з недостовірною інформацією Домбровський вважає прикрим епізодом польсько-українських відносин, які сьогодні добрі як ніколи.

«Період дуже поганих польсько-українських стосунків залишився в минулому, – наголошує Домбровський, – сьогодні це добрі стосунки. Утім, по одному і по другому боці кордону іноді трапляються випадки перекручування історії. Потрібно голосно про це говорити, давати належну оцінку таким явищам і домагатися правди. Я думаю, що справу меморіальної дошки у Свидниці можна вважати закритою, потрібно тільки подбати про те, щоб на дошці якомога швидше змінили напис, щоб його зміст відповідав тому, що насправді трапилося у Львові в 1941 році».

Домбровський переконаний у тому, що суперечка навколо свидницької меморіальної дошки не зіпсує відносин між двома народами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG