Доступність посилання

ТОП новини

Шпигун у хаті Путіна


Прага – Німецький експерт із питань діяльності розвідок виявив, що жінка-агент розвідки, котра працювала у соціалістичному Дрездені, могла б пролити більше світла на біографію російського лідера, подальшого президента Росії Володимира Путіна. Йдеться про час його роботи агентом КДБ у Східній Німеччині у 1980-і роки. Агент, відомий як Ленхен чи Лєночка, стала близьким другом дружини Путіна, Людмили. Вона розповідала Лєночці про брутальність свого чоловіка, рукоприкладство і численні сексуальні історії Володимира Путіна з іншими жінками.

Журналіст, провідний експерт у галузі спецслужб у Німеччині Еріх Шмідт-Еенбоом заявив про наявність у нього матеріалів, котрі доводять, що агент західнонімецькою розвідки (БНД) проникла у родину Володимира Путіна, коли той у ранзі підполковника очолював біля 5 років невеличке бюро КДБ в східнонімецькому Дрездені у 80-і роки.

Агент БНД під кличкою Ленхен чи Лєночка, стверджує німецький експерт, працювала у Дрездені під прикриттям перекладача і подружилася при цьому з дружиною Путіна, 28-річною Людмилою, колишньою стюардесою.

Документи, як розповів Шмідт-Еенбоом Радіо Свобода, виставляють Путіна зовсім не ангелом. «Вона (Лєночка) скоро стала подругою Людмилі Путіної та свого роду її довіреною особою, котрій та довіряла всі домашні секрети, – зазначає він. – Людмила сказала їй, що Володимир часто б’є її та часто зраджує з іншими жінками».

Джерела в БНД підтвердили документи про Путіна – журналіст

Шмідт-Еенбоом спочатку оприлюднив деякі дані про цю знахідку в газеті «Берлінер Цайтунґ» і спростував звинувачення про нібито спеціальне використання цієї пікантної інформації для дискредитації Путіна перед виборами в Росії. Експерт каже, що спочатку почув історію про Ленхен чи «Балкон» (прізвисько агента через її солідний бюст) ще на початку цього року і вирішив перевірити цю інформації в БНД.

«Звичайно, як журналіст, я мусів знайти друге джерело, – зазначає він. – Кілька тижнів тому я зустрівся з контактною особою німецької служби безпеки і там також мали цю інформацію у своєму розпорядженні».

Еріх розповів, що Лєночка походила з прибалтійських німців, знала добре німецьку й російську, що дало їй можливість влаштуватися перекладачем у бюро КДБ в Дрездені та групі радянських військ у Східній Німеччині. Сама Лєночка попросила БНД забрати її з Дрездена, коли вона після романтичних стосунків із місцевим керівником КДБ завагітніла. Тоді вона поскаржилася, що не може далі шпигувати через «психологічне напруження». У Західній Німеччині Лєночці видали документи на інше ім’я і тепер живе десь на півдні країни. «Її життя нині гарне і безхмарне», – каже Еріх Шмідт-Еенбоом.

Якби Путін не піднявся на вершину політичної кар’єри, зауважує німецький експерт, то з часом його досьє в БНД повністю зникло б. Але тепер кожна деталь його кар’єри стає раптом цікавою.

Речник Путіна Дмитро Пєсков відмовився коментувати ці повідомлення. Представники німецької федеральної спецслужби (БНД) також відмовилися підтверджувати ці факти і кажуть, що вони не коментують свої методи роботи та свої розслідування.

Над матеріалом працювали Василь Зілгалов, Aleksandr Manheim, Daisy Sindelar.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG