Доступність посилання

ТОП новини

Капелу Ревуцького атакують рейдери?


Капела Ревуцького
Капела Ревуцького

Київ – Чоловічу хорову капелу імені Лева Ревуцького, один із найвідоміших хорових колективів України, викидають з її приміщення в центрі Києва. Працівники фірми, розташованої поверхом нижче, вночі пролізли до репетиційного залу і викинули звідти майно капели. Вони прояснюють, що це капітальний ремонт, на який є всі дозволи. В Київській міській державній адміністрації вимагають відновити пошкоджену підлогу і компенсувати збитки.

У ніч із понеділка на вівторок у будинку по вулиці Басейній 1/2, який є пам’яткою архітектури, робітники фірми «Тригліф» пробралися зі свого приміщення поверхом нижче до залу, який орендує в Київської міської державної адміністрації Чоловіча хорова капела імені Ревуцького. Робітники викинули з нього меблі та музичні інструменти, а тоді забарикадувалися всередині.

Керівники капели звернулися до міліції та міської влади – і роботи припинилися, розповів Радіо Свобода керівник музичної частини капели Ревуцького Сергій Заболотний.

«Все почалося 20 серпня, коли вони прорубали дірку в хоровий зал – нібито для ремонту перекриття. Сьогодні вони залізли через неї і стали розбирати підлогу. Наскільки я розумію, їхня мета – підняти рівень стелі свого приміщення за рахунок нашого. Київська міська адміністрація начебто стала на наш бік, і роботи були зупинені. На поверсі – хаос, перекриття між поверхами фактично немає», – розповів Сергій Заболотний.

Виселяти капелу доручило МНС?

Радіо Свобода вдалося зв’язатися з товариством «Тригліф». Його представниця, яка назвалася Альоною, запевняє, що вони змушені замінювати аварійне перекриття між поверхами і що мають для цього дозволи всіх інстанцій, включно з міською владою.

«Ми власники підвального, першого і антресольного поверхів. Ми просили капелу погодитися на заміну аварійного дерев’яного перекриття. Вони категорично проти, вирішили, що ми рейдери, – каже працівниця фірми. – А стіни і перекриття продовжують руйнуватися. Зрештою, тут були комісії, в тому числі головного управління житлового забезпечення КМДА, і в нас є акт, який підтверджує необхідність проведення ремонтних робіт».

До атаки рейдерів готується видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га»

У фірмі «Тригліф» запевняють, що є навіть припис МНС, який змушує їх робити цей ремонт із 1 листопада, і зобов’язує всіх інших орендарів цього будинку звільнити приміщення на час ремонту.

Утім, ніяких документів МНС чи міської влади про ремонт орендарі будинку не отримували, заявляє один із них, керівник видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га» Іван Малкович.

За його словами, це неправда, якою прикривають спробу рейдерського захоплення будівлі. Він не виключає, що так само розібрати підлогу і нагнати будівельників можуть і в кімнатах видавництва.

Така схема захоплення будівель у Києві є поширеною. І якби в будинку не містилися відомий хоровий колектив та знане видавництво, на цей факт ніхто не звернув би уваги, переконаний аналітик корпорації «Гардарика» Костянтин Матвієнко.

«Ми постійно бачимо, як «жеки» виселяють художні колективи, гуртки, важливі заклади культурного життя, і всі звернення до міської адміністрації наражаються на відписки. Така ситуація можлива лише за цілковитої зневаги влади до національно-культурного надбання, – говорить експерт. – Капела Ревуцького є національним надбанням, яке треба охороняти. Те, що відбувається зараз, є свідченням вкрай низького рівня культури нинішньої влади».

У вівторок заступник голови КМДА Леонід Новохатько провів нараду щодо конфліктного приміщення. Посадовці вирішили припинити будь-які будівельні роботи в будинку на Басейній, а фірму, яка їх розпочала, змусити відшкодувати збитки. На нараді виявилося, що комунальне підприємство, якому належить будинок, не має коштів і можливостей для відновлювальних робіт.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG