Доступність посилання

ТОП новини

ООН: Іран готував атомну зброю


Махмуд Ахмадінеджад продовжує все заперечувати
Махмуд Ахмадінеджад продовжує все заперечувати

Нью-Йорк – Іран працював над вигоготовленням ядерної зброї. Такого висновку дійши інспектори ООН у щойно опублікованому звіті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). За словами Юкії Амано, голови агентства, «інформація вказує на те, що Іран займався діяльністю, що стосується створення ядерного вибухового пристрою», і, можливо, продовжує таку діяльність і нині.

Уперше агентство ООН недвозначно й прямо стверджує те, що давно підозрювали на Заході: іранська ядерна програма пов’язана з виробництвом атомної зброї.

У доповіді, зокрема, мовиться, що хоча певна частина таємної атомної програми може бути використана у мирних цілях, «інші аспекти стосуються специфічно ядерної зброї». У 13-сторінковому додатку до звіту містяться подробиці розвідувальної інформації та досліджень МАГАТЕ, що дали змогу дійти такого разючого висновку.

Тегеран реагував гнівною і не дуже логічною тирадою президента Ахмадінеджада, який заявив у телевізійному виступі: «Шкода, що вони поставили на чолі МАГАТЕ неавторитетну людину…».

«Деякі документи було написано американцями й вручено йому. А він лише приїздить весь час і говорить. Він би краще опублікував доповідь про Америку і про друзів Америки», – заявив Махмуд Ахмадінеджад.

Він повторив знайоме всім постійне твердження, що Іран не займається виробництвом атомної зброї і не збирається припиняти свою програму.

Росія засуджує: не Іран, а публікацію звіту

Росія не забарилася з реакцією, вона дуже швидко виступила з критикою звіту, засуджуючи публікацію документів. Москва вважає, що оприлюднення доповіді зашкодить зусиллям мирного врегулювання конфлікту Ірану з міжнародною спільнотою.

У заяві російського Міністерства закордонних справ говориться про «серйозні сумніви щодо виправдання публікації звіту для широкого загалу», оскільки нині нібито існують шанси відновити діалог із Іраном і дійти порозуміння.

У Вашингтоні представник Державного департаменту США заявив, що коментарів не буде, бо потрібен час для вивчення доповіді.

Представник ізраїльського уряду сказав, що не треба очікувати з боку його країни «автоматичної реакції» на публікацію звіту. Якраз напередодні публікації міністр оборони Ізраїлю Егуд Барак дав зрозуміти, що Ізраїль не виключає жодного варіанту, включно з ударом по іранських атомних об’єктах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG