Доступність посилання

ТОП новини

Король Данило vs Степан Бандера – у Львові називають летовище


Львів – У Львові не вщухає суперечка щодо назви летовища. Пропозицій кілька і головні – імені короля Данила, або імені Степана Бандери. Дискусія загострюється політиками з наближенням виборів.

Обговорення назви майбутнього летовища у Львові набуло політичного забарвлення. І при цьому мало береться до уваги той факт, що назва повітряних воріт – візитівка міста для всього світу, констатують оглядачі.

Уряд підтримує назву короля Данила

Львівська влада обстоює ім’я засновника міста – короля Данила. Саме цю ідею здебільшого підтримують відвідувачі соціальних мереж. І саме таку пропозицію мер Андрій Садовий подав на розгляд уряду, де до неї поставилися прихильно.

Натомість місцеві депутати-«свободівці» підтримують назву летовища імені провідника ОУН Степана Бандери. Вони звинуватили мерію та всіх, хто не підтримує їхньої пропозиції, у навмисному протиставленні короля Данила Степану Бандері.

На ідею «свободівців» швидко зреагували політики. 237 депутатів підтримали запит до Президента Януковича про недопущення назви імені Бандери.

Від львівських інтелектуалів звучали інші пропозиції, які не зводилися до короля Данила та Степана Бандери. Називали імена письменника Івана Франка, оперної примадонни Соломії Крушельницької, скульптора епохи бароко Івана Ґеорґа Пінзеля, митрополита Андрея Шептицького… Є з кого вибирати, бо у Львові протягом століть мешкали шляхетні та визнані світом люди, підкреслюють ініціатори ширшого пошуку імені.

Сталін і Ленін – на Сході, Бандера – на Заході

Культуролог Тарас Возняк вважає, що ім’я митрополита УГКЦ Андрея Шептицького могло б бути об’єднавчим, чого не скажеш про Степана Бандеру.

«Не варто так країну вже розривати активно, як це робиться. Сталін і Ленін – на Сході, Бандера – на Заході. Оте контрастування між Сходом і Заходом, у спектрі від Сталіна до Бандери, швидше за все є політтехнологією, ніж потребою часу. Тому розумно історію залишити історикам. Натомість уже час шукати порозуміння, бо в іншому випадку підемо на дно. А тому, якщо вже говорити про якусь назву для аеропорту, а це рекламна складова, то треба шукати компромісну фігуру, яка не викликає контраверсій», – закликає культуролог.

Однозначно негативною буде реакція Польщі, якщо львівське летовище носитиме ім’я Степана Бандери, зазначають експерти. Бо донині тривають гострі дискусії щодо історичного минулого обох народів, особливо стосовно періоду Другої Світової війни.

Однак остаточне рішення щодо назви повітряних воріт Львова за урядом. Адже летовище є державним підприємством. І вже можна спрогнозувати, що урядовці навряд чи підтримують ідею «свободівців» назвати львівський аеропорт іменем Степана Бандери. І неважко спрогнозувати, що на місцевому рівні це зумовить чергову хвилю заяв і галасу. Бо ж вибори не за горами.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG