Доступність посилання

ТОП новини

Україну-2012 рекомендують звичaйним туристам, не лише футбольним уболівальникам


Обкладинка книги Best in Travel 2012
Обкладинка книги Best in Travel 2012

Лондон – Один із найавторитетніших британських путівників рекомендує туристам поїхати в Україну. Компанія Lonely Planet внесла Україну до списку 10 націкавіших місць для туризму на 2012 рік, що вийшов окремою книгою Best in Travel 2012. Радіо Свобода розмовляло у Лондоні про туризм в Україну з редактором LonelyPlanet.соm Томом Голлом, і цікавилося зокрема, чи не був вибір укладачів спрощений тією обставиною, що в Україні відбуватиметься європейський футбольний турнір.

– Ні, це не так просто. Великі спортивні чи інші події дійсно допомагають знайти місце на мапі, але це не єдина причина, чому ми говоримо про Україну. Ми вважаємо, що це одна з останніх менш відвідуваних частин Європи, якщо йдеться про туризм. Люди знають про Європу, але вони, напевне, менше знають про Україну. А коли розповісти людям, що там можна побачити: гарні міста, такі як Львів та Київ, чудову дику природу, недосліджені місця… То стає очевидно, що це нове місце для туризму, яке заслуговує, щоб на нього подивитися зблизька. Звичайно, що люди їхатимуть туди на футбольний чемпіонат і це одна з причин поїхати, але і тим, хто не дуже переймається спортом, є багато що цікавого побачити.

Великі спортивні турніри приваблюють певну категорію людей. Асоціація європейських туроператорів повідомила цього тижня, що у Лондоні побоюються, що туристів на час літньої Олімпіади-2012 може бути навіть менше, ніж зазвичай. Багато людей радше намагаються уникати натовпів. Чи не тому на першому місці Ваших рекомендацій далека Уганда?

– Я вважаю, що люди часом не хочуть їхати туди, куди, як вони припускають, може бути важко дістатися. Є уявлення, що під час великих спортивних подій може бракувати місць у готелях, що будуть великі натовпи… Але у багатьох випадках насправді буває протилежне. Багато людей на спортивні події приїжджають організованими групами з так званими пакетними подорожами. Готелі можуть навіть мати дешевші кімнати, ніж зазвичай. Але ми також пишемо, що Україна цікава і поза рамками Євро-2012. Є багато цікавих міст. Я сам був у Львові у жовтні минулого року. Це була чудова пора для поїздки. Ось чому ми пишемо, що в Україну можна їхати в будь-яку пору року і гарно провести там час. А якщо це буде не під час Євро-2012, то може бути навіть легше з транспортом і готелями.

На що саме варто звертати Україні увагу, щоб привабити більше туристів. У вашому путівнику є фраза про те, що «пиво в Україні дешевше, ніж вода». Чи споживачі дешевого пива є найкращими туристами?

– Це гарне запитання… Я думаю, що Україна – це ще далеко не те місце, куди масово їздять на дешеве пиво. Я думаю, що дешеве пиво – це добре для приїжджих, але на це треба дивитися у загальному контексті того, наскільки країна по кишені для туристів.

Я вважаю, що західноєвропейські туристи зацікавлені у дослідженні міст і містечок, які зберегли автентичну атмосферу, які існують не лише для туристів. Тому Київ і Львів дуже вписуються в ту категорію. Я думаю, що люди очікують зручних готельних місць. Також туристи прагнуть недорогого транспорту. Це саме те, що Україні, можливо, варто більше розвивати – транспортні сполучення.

Коли я їхав, то мені подорож здалася трохи непростою. А якщо летіти прямо, то дістатися в Україну трохи дорожче, ніж у деякі інші місця Європи. Я б сказав, що це перше. Друге, я б пропонував більше рекламувати відпочинок та розваги на природі. В Україні таких можливостей багато. Люди щораз більше хочуть саме активного відпочинку, коли вони подорожують.

Яка різниця між іноземним і внутрішнім туризмом? Чи обов’язково інфрастурктуру країни орієнтувати на якусь певну категорію туристів?

– Я вважаю, що ці дві речі пов’язані. Хоча є різниця у тому, що хотіли б робити чи побачити люди в своїй країні. Домашні туристи приїжджають лише на кілька днів. Часто вони, напевне, їздять у традиційні літні відпустки. Міжнародний туризм радше був би зацікавлений у тих місцях країни, які для місцевих мешканців дуже знайомі… Чорноморське узбережжя дуже популярне серед українців та приїжджих з Росії, а для закордонних туристів це ще не відкриті місця. Це трохи залежить від регіону і того, чим саме регіон хоче привабити. Якби я дивився з Києва, то спробував би поглянути на те, як такі міста як Прага чи Будепешт розвивають свої туристичні ринки. Вони розвивають пропозиції для широкого загалу і наголошують на тому, що це підходить також місцевим мешканцям.

Я припускаю, що є люди, які дуже хотіли б, щоб у ваших путівниках з’явилося певне місто, країна, назва готелю чи марка пива. Чи можете ви гарантувати читачам неупередженість?

– Так, можу повністю. Наші автори і наша організація загалом не приймають безкоштовних пропозицій в обмін на позитивне висвітлення. Ми повністю редакційно незалежні та неупереджені. Тому все, про що написано в наших книгах, це все справжнє, побачене і відчуте.

А куди Ви особисто любите їздити як турист?

– Моє улюбене місце для подорожей – Стамбул у Туречичні. Я туди люблю приїздити знову і знову. Я ніколи від нього не втомлююся. Там багато місць для відпочинку. Там багато історії. У Стамбулі можна сісти на пором і опинитися на пляжі. Можна завжди знайти квартали міста, де ти ще ніколи не був. Можна сісти на коребель і перетнути Босфор. Це чудове місце з безмежною кількістю можливостей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG