Доступність посилання

ТОП новини

В Україні білоруське КДБ наче у себе вдома?


Варшава – Білоруське КДБ засилає до Польщі своїх агентів і впевнено почувається на території України. Про це на прес-конференції у Варшаві заявили троє білоруських опозиціонерів, завербованих білоруськими спецслужбами. Кадебісти змушували їх шпигувати за білоруською політичною еміграцією в Польщі. Один із завербованих мусив підступом заманити відомого білоруського опозиціонера В’ячеслава Дьянова з Польщі на територію України.

Що своїм вчинком хочуть сказати білоруські опозиціонери, яких змусили до співпраці з КДБ? Чому, на їхню думку, білоруські спецслужби пропонують для своїх спецоперацій територію України? Про це Радіо Свобода розмовляло з учасниками резонансної прес-конференції.

Троє молодих білоруських опозиціонерів на прес-конференції, організованій «Білоруським домом» у Варшаві, зізналися в тому, що погодилися на таємну співпрацю з КДБ Білорусі. Володимир Кумец, Максим Чернявський та Сергій Павлюкевич розповіли про те, що білоруська держбезпека шантажем, погрозами, а то й побоями змусила їх стати агентами.

Головне завдання, поставлене перед новоспеченими агентами, – збирання інформації про діяльність білоруських політемігрантів у Польщі. Передусім кадебістів цікавив В’ячеслав Дьянов, організатор протестних акцій за посередництвом соціальних інтернет-мереж, який тепер живе у Польщі.

Змушували заразити комп’ютери «вірусом КДБ» – Чернявський

«Вони взялися за мене, тому що я був адміністратором опозиційної групи в соціальній мережі «В контакті». Ця група називалась «Нам набрид цей Лукашенко». Ми закликали людей виходити на мирні протестні акції, тому мене викликали в КДБ. Там тиском і погрозами мене змусили підписати згоду на співпрацю. Вони хотіли відправити мене до Польщі, щоб я втерся в довіру до лідера руху «Революція в соціальних мережах» В’ячеслава Дьянова, а також встановив у нього на комп’ютері та в інших активістів вірус КДБ, із допомогою якого кадебісти зможуть управляти їхніми комп’ютерами», – розповів Радіо Свобода Максим Чернявський.

За його словами, держбезпека Білорусі обіцяла йому немалу грошову винагороду, якщо він зуміє заманити В’ячеслава Дьянова на територію України.

«Мені пропонували, – каже Чернявський, – кілька тисяч доларів, якщо мені вдасться зустрітися з В’ячеславом Дьяновим саме на території України. Я думаю, що вони не пропонували б мені ці гроші просто так. Я зробив висновок, що білоруське КДБ має якусь можливість працювати на території України, тому що вони мені обіцяли таку дуже-дуже гарну винагороду, якщо мені вдасться його витягти саме на територію України».

В Україну опозиціонерові тепер краще не їхати

Радіо Свобода запитало В’ячеслава Дьянова, чому, на його думку, білоруська держбезпека хотіла заманити його в Україну.

«Я думаю, що на території України їм набагато простіше мене затримати й вивезти на територію Білорусі. Я вважаю, і так говорять мої знайомі, що з території України можуть просто вивезти і це буде погоджено з українським спецслужбами. Я думаю, що є такі угоди. і якщо буде запит з Білорусі, вони спокійно передадуть мене чи кого-завгодно з території України на територію Білорусі», – зазначив В’ячеслав Дьянов.

Він також зауважив, що тепер боявся б їхати в Україну без дуже серйозного на це приводу. А якщо навіть їхав би, то однозначно не через польсько-український кордон. Дьянов наголошує, що зізнання трьох опозиціонерів у співпраці з КДБ – це удар по білоруських спецслужбах.

Навіть якщо змусили доносити, можна цього не робити

У свою чергу Максим Чернявський вважає, що варшавська прес-конференція – це пересторога для сусідніх з Білоруссю держав, а також приклад для стероризованих спецслужбами білорусів.

«Я і мої друзі, яких завербували, відкрито заявили про те, що білоруське КДБ вербує звичайних людей і відправляє їх як агентів на територію іншої держави. Ми також показали, що від співпраці з КДБ можна відмовитися, що молодь, навіть тоді, коли вона підписує документ про співпрацю, все одно не співпрацюватиме. Люди погоджуються на співпрацю під тиском, зі страху, а дехто навіть внаслідок катувань. Ми показали, що вихід з цього є, що можна не працювати на КДБ, навіть якщо тебе змусили до співпраці», – сказав Чернявський.

Білоруські опозиціонери твердять, що переслідування КДБ не змусять їх відмовитися від організації наступних протестних акцій, спрямованих проти режиму Лукашенка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG