Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині хочуть оподаткувати підвищені пенсії партноменклатурників


Угорщина – В Угорщині планують оподаткувати підвищені пенсії партійної номенклатури. Передусім це торкнеться осіб, які здійснювали масові репресії після придушення революції 1956 року.

Наміри законодавців сформулював представник правлячої консервативної коаліції. «Люди, які придушували революцію 56-го року, вбиваючи повсталих громадян, мали за режиму Яноша Кадара державні нагороди плюс підвищені надбавки до пенсій. 20 років тому прем’єр-міністр Йожеф Антал і парламент скасували це у законодавчому порядку. На папері таке ніби відбулося, але номенклатурні пенсії дивним чином меншими не стали, бо закон обріс масою пояснювальних паперів та обґрунтувань, які де-факто зберегли підвищені надбавки до пенсій, заявив керівник парламентської фракції ФІДЕС Янош Лазар.

Перелік таких осіб міг би очолити персональний пенсіонер Бела Біску, призначений після 1956 року міністром внутрішніх справ часів Угорської Народної Республіки. Він і нині публічно таврує антикомуністичне повстання, стверджуючи, що завжди діяв у рамках соціалістичних законів і що нині йому не соромно за свою державну пенсію.

Доходи переслідуваних ним жертв разюче контрастують з пенсією колишнього міністра МВС. Політв’язень Бела Ванек восени 1956 року допомагав повстанцям демонтувати пам’ятник Йосипу Сталіну у Будапешті. За це комуністична влада засудила його на 10 років тюрми. І хоча Бела Ванек був інженером за фахом, після звільнення він міг працював тільки підсобним робітником.

«Матеріально скрутно було. Оскільки в тюрмі я звик до відсутності розкошів, то й на свободі жив без них»,пригадує реабілітований ветеран антикомуністичного повстання.

Бела Ванек отримує пенсію у кілька разів меншу, ніж Бела Біску. Доброю новиною для колишніх політв’язнів є те, що новий законопроект передбачає для них щомісячні грошові компенсації.

«Будь-яке оподаткування пенсій неприйнятне» – Новак

До зваженості і відповідальності держави перед громадянами закликають угорські зелені. «Треба створити такі правові умови, які б дозволяли виявляти лише тих прислужників комуністичної диктатури, без яких вона не могла б ефективно функціонувати», вважає голова партії «Можлива інша політика» Андраш Шіффер.

Парламентські партії сходяться на тому, що визначити таких людей буде для політиків і правників чи не найважчим завданням. Але праві радикали застерегли, що не робитимуть цього з принципових міркувань.

«Ми всерйоз стурбовані становищем літніх людей із маленькими пенсіями. Ми переконані, що будь-яке оподаткування пенсій неприйнятне. Якщо на те пішло, то партійним функціонерам взагалі не треба було давати жодних пенсій», – розкритикував плани правлячої коаліції представник право-екстремістів від парламентської партії «Йоббік» Елевд Новак.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG