Доступність посилання

ТОП новини

Грузинський мільярдер обіцяє врятувати країну


Грузинський мільярдер Бідзіна Іванішвілі
Грузинський мільярдер Бідзіна Іванішвілі

Прага – У політичному розкладі Грузії все було зрозуміло і визначено. Парламентські вибори наступного року мали відбутися за сценарієм, розписаним президентом Міхеїлом Саакашвілі та його партією. Але тут з’явився таємничий мільярдер, який сплутує всі карти. Бідзіна Іванішвілі донедавна не показувався на очі журналістам, жив у далекому селі і витрачав мільйони доларів на благодійні проекти. Проте нині він вирішив іти в політику.

Після маргіналізації опозиції, а інколи і просто її розгрому, Об’єднаний громадянський фронт президента Міхеїла Саакашвілі міг розраховувати на приголомшливу перемогу на парламентських виборах 2012 року. Саакашвілі вже не раз заявляв про намір пересісти у крісло прем’єр-міністра.

Аж тут із віддаленого села Чорвіла з’являється 55-літній мільярдер-відлюдник Бідзіна Іванішвілі і говорить, що правляча партія вже не зможе виграти за старим сценарієм.

«Гадаю, що нині ситуація така, що навіть рідна мама Саакашвілі за нього зараз не проголосує. Я добре знаю, як його насильство впливає не лише на грузинський народ, але і на його внутрішнє коло. Саакашвілі не зможе зібрати достатньо голосів для того, щоб провести фальсифікацію», – заявив Іванішвілі.

Він організував свій рух «Грузинська мрія», який, як він стверджує, здобуде перемогу на виборах. Іванішвілі говорить, що піти у політику його змусила «складна ситуація в країні».

Агент Кремля?

Поява Іванішвілі на політичній арені не на жарт знервувала владу. Першу прес-конференцію потенційного політика було зірвано. Банк «Карту», який належить Іванішвілі, звинуватили у відмиванні грошей. А коли сам він заявив, що має російське і французьке громадянство, від яких планує відмовитись, Міхеїл Саакашвілі позбавив його недавно наданого громадянства Грузії. А це, якщо влада не передумає, має перешкодити Іванішвілі не лише брати участь у виборах самостійно, але і фінансувати політичні рухи.

У таборі Саакашвілі Іванішвілі намагаються представити як агента Москви. Виступаючи на державному телеканалі, член парламенту від Об’єднаного громадянського фронту Саакашвілі Ґіорґі Ґабашвілі заявив, що Іванішівлі просто не може не бути маріонеткою Кремля.

«Те, що людина має мільйони і розпоряджається ними в Росії, неминуче призводить до того, що людина стає близькою до Кремля. А коли ця людина входить в політику, це стає фактором. Ніхто не є наївним настільки, щоб не побачити цей фактор, коли людина стає активною в політиці у Грузії, маючи мільярди в Росії», – зазначив Ґабашвілі.

Бідзіна Іванішвілі тим часом заявив, що готовий продати свої активи в Росії. А нападки влади поки призвели до того, що тисячі звичайних грузинів вирішили продемонструвати солідарність із мільярдером. Лише цього тижня 5 тисяч людей відкрили свої рахунки в його банку.

Досі про мільярдера, що захотів стати політиком, було відомо небагато. Іванішвілі, чиї статки журнал «Форбс» оцінив у 5,5 мільярдів доларів, заробив їх у Росії, але 10 років тому переїхав назад до рідного грузинського села, що за 150 кілометрів від Тбілісі.

Іванішвілі за всяку ціну уникав публічності. Він дав лише одне інтерв’ю пресі – російським «Вєдомостям» у 2005 році. Тоді він сказав, що настільки не любить бути в центрі уваги, що навіть день народження свій не святкує. Публічність, за його словами, тільки обмежує свободу.

Незважаючи на те, що Іванішвілі називає себе матеріалістом, який не вірить у потойбічний світ, жертвує він як ревний християнин. За його гроші було відбудовано чимало церков, здійснено велику кількість культурних проектів, які б інакше мали б чекати на своє фінансування з бідного бюджету Грузії. Багато грузинських вчених та діячів культури змогли вижити у буремні роки в Грузії лише завдяки його підтримці.

Проте навіть вони не знали прізвища мецената. У часописі Prospect наведено твердження таких осіб, які говорять, що ніколи з ним не зустрічалися і не мають з ним прямого контакту. Його проекти ніколи не несуть його ім’я.

Будівник «комунізму» чи реформатор?

У своєму власному селі він збудував те, що в радянські часи назвали б «комунізмом». Він відбудував будинки місцевих жителів, муніципальні споруди, дороги, збудував лікарню за останнім словом медичної науки і техніки, доплачує до пенсій пенсіонерам, зарплати лікарям та вчителям. До 2009 року він сам оплачував комунальні послуги для 60 тисяч людей. Як повідомляє Prospect, якщо в селі трапляються весілля чи похорон, він виділяє дві тисячі доларів тій родині. Звичайно, у такої щедрості є і критики, які кажуть, що вона породжує утриманство і придушує ініціативу.

Входячи до політики, Іванішвілі заявив, що в міжнародній політиці його мета – вступ Грузії до НАТО та покращення стосунків із Росією. А у внутрішній – системні реформи, які б перетворили Грузію на справжню демократію з ринковою економікою, і в першу чергу створення справді незалежного правосуддя.

Він каже, що не хоче бути президентом, йому потрібна ця посада лише на два-три роки, поки він не завершить реформи. А після цього він би хотів повернутися до філантропії.

Голова опозиційного союзу «Наша Грузія – вільні демократи» Іраклі Аласанія, якого Іванішвілі назвав потенційним союзником, вітає його появу на політичній сцені. Він пропонує відкритість, якої Грузія ще не бачила, каже Аласанія.

«Грузинське суспільство давно не чуло такої відкритої розмови. Гадаю, пан Іванішвілі дуже чітко і зрозуміло сказав суспільству, чому він вирішив іти у політику і що є головною метою його і його союзників. Ми хочемо появи конкуренції, як у політиці, так і в бізнесі», – зазначив Іраклі Аласанія.

Інші оглядачі налаштовані скептичніше. Вони звертають увагу на те, що заробляти мільярди і керувати країною – це не зовсім те саме. Така, наприклад, його пропозиція вирішити проблему з контролем влади над пресою: Іванішвілі вважає, що канали, які звинувачують у тому, що їх непрямо контролює Саакашвілі, потрібно перекупити. А далі він обіцяє не втручатися у їхню редакційну політику. Також він пропонує гроші журналістам із державних засобів масової інформації, якщо вони захочуть перейти працювати до його виборчого штабу.

А у відповідь критикам Іванішвілі говорить, що він готовий вчитися і слухати добрі поради.

Наразі його головною проблемою залишається відновлення грузинського громадянства, хоча він заявляє, що і в разі невдачі у судах він має «запасний варіант».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG