Доступність посилання

ТОП новини

Росія проти нових санкцій проти Ірану


Росія виступає проти нових, суворіших санкцій проти Ірану і не підтримає їх, заявив сьогодні заступник міністра закордонних справ Росії Геннадій Гатілов.

Запровадження нових санкцій може бути сприйняте як тиск на Тегеран, щоб домогтися зміни політичного режиму, заявив російський дипломат із приводу закликів до таких санкцій через новий звіт Міжнародного агентства атомної енергії, який уперше навів свідчення, що Іран створював ядерну зброю.

Раніше сьогодні Франція закликала провести засідання Ради безпеки ООН, щоб обговорити нові санкції проти Ірану, які, за словами Парижа, мають бути «безпрецедентного масштабу». За нові санкції виступили також у владі Великої Британії та Німеччини. А Сполучені Штати Америки заявили, що можуть найближчим часом запровадити власні додаткові санкції проти Тегерана.

Тим часом в Ірані відкинули звіт МАГАТЕ. Зокрема, президент Махмуд Ахмадінеджад заявив, що його країні «не потрібна атомна бомба», і вкотре повторив, що Іран ні на крок не відступить від своєї, за його словами, суто мирної ядерної програми.

У звіті, зміст якого оприлюднили вчора, наведено документи, що Іран здійснював дослідження і випробування, спрямовані на створення ядерної зброї.

Рада безпеки ООН запровадила вже чотири пакети міжнародних санкцій проти Ірану, останній у червні минулого року, але Тегеран не припиняє свою ядерну програму. Окремі санкції мають також США і Європейський Союз.

Захід стурбований, що ця програма може мати на меті створення ядерної зброї. Тегеран неодноразово заперечував ці закиди і заявляв, що мета програми винятково мирна, але доказів цього не надав.
XS
SM
MD
LG