Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вперше відзначають Свято українського словника


У Дніпропетровську з нагоди Дня української писемності та мови сьогодні вперше відзначили Свято українського словника, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Його організували студенти та викладачі Національного гірничого університету, запросивши на зустріч провідних літераторів, мовознавців, музейників регіону.

У рамках свята загалу презентували одразу дві виставки словників. Перша – «Словники – музеї слів» – включає близько 100 словників української мови, виданих в Україні та за її межами.

Науковці музею-садиби Дмитра Яворницького представили, зокрема, учасникам зустрічі унікальний «Словник української мови» Дмитра Яворницького (1920 року вийшов тільки перший том – від «А» до «К», доля другого і третього тому невідома). Він містить 4500 слів з літературної та народно-розмовної мови, яких не було зафіксовано в інших словниках. Загалом як лексикограф Яворницький за життя зібрав 55 тисяч українських слів, що не були зафіксовані до нього.

Однією з родзинок експозиції також став «Словник українських синонімів» дніпропетровського письменника і мовознавця Олекси Вусика, за який автор удостоєний премії імені Дмитра Яворницького та премії імені Валер’яна Підмогильного. Словник містить понад 1500 синонімічних гнізд.

Іще одна виставка – «Словники – це свято в алфавітному порядку» – презентувала українські словники, видані в Національному гірничому університеті, їхніми авторами є вчені університету.
XS
SM
MD
LG