Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі назвав перемогою угоду з Росією щодо СОТ


Президент Грузії та генсекретар НАТО на прес-конференції в Батумі 10 листопада 2011 року
Президент Грузії та генсекретар НАТО на прес-конференції в Батумі 10 листопада 2011 року
Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі назвав «важливою та значною перемогою» укладену напередодні угоду Тбілісі з Москвою з питання про вступ Росії до Світової організації торгівлі (СОТ).

Угода, яка усуває останню перешкоду на шляху вступу Росії до СОТ, визначає порядок переміщення вантажів через кордон Росії з Абхазією та Південною Осетією – сепаратистськими грузинськими регіонами, які односторонньо проголосили свою незалежність від Тбілісі. Росія і Грузія після восьми місяців переговорів за посередництва Швейцарії домовилися, що ці переміщення вантажів контролюватимуть міжнародні спостерігачі, яких надасть незалежна приватна компанія.

Виступаючи в четвер у Батумі на брифінгу з генеральним секретарем НАТО Андерсом Фоґ Расмуссеном, який відвідав Грузію з візитом, Саакашвілі зазначив, що «вперше на міжнародно-визнаних кордонах Грузії почнеться міжнародний моніторинг пересувань товарів».

У СОТ підтвердили, що на міністерській сесії організації 13-15 грудня, швидше за все, буде ухвалене рішення про вступ до неї Росії.

Росія намагається стати членом СОТ уже 17 років. Для цього потрібна згода всіх 153 членів організації. Грузія стала останньою країною, що дала таку згоду.
XS
SM
MD
LG