Доступність посилання

ТОП новини

Бюджетні суперечки в США: де зекономити?


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах наближається традиційний День подяки – одне з найбільших національних свят. До того дня, 24 листопада, двопартійна комісія Конгресу має оприлюднити свої рекомендації щодо скорочення бюджетного дефіциту.

Завдання знайти шляхи скороченння бюджетного дефіциту покладене на групу сенаторів і конгресменів, як республіканців, так і демократів, людей із досвідом діяльності у галузі економіки.

Цю групу називають «суперкомісією», бо проблема, що стоїть перед законодавцями, справді титанічна: урізати фінансування урядових програм на астрономічну суму в понад трильйон доларів. Цього року дефіцит сягне, як підрахували, рекордного рівня – трильйона 645 мільярдів доларів.

На прийдешній рік бюджет досі не затверджено, хоча, за державним календарем, 2012-й фінансовий рік розпочався 1 жовтня цього року.

Президент США Барак Обама пропонує йти шляхом скорочення асигнувань і водночас збільшення податків. Зокрема, передбачається скасувати податкові пільги для нафтових корпорацій, прибутки яких сягають десятків мільярдів доларів щороку.

Лобісти нафтовиків намагаються переконати законодавців не робити цього.

Змагання лобістів

Як пояснив у телевізійному інтерв’ю Марті Дарбін, віце-президент Американського нафтового інституту, «ми є дуже успішною промисловістю, однією з небагатьох індустрій, які створюють нові робочі місця у цій економіці».

Він доводить, що податкові пільги для нафтових підприємств цілком подібні до пільг, які отримують інші підприємства.

З іншого боку, Мелінда Пірс, лобіст екологічної громадської організації Sierra Club, каже, що цей клуб побоюється, що «суперкомісія» запропонує урізати асигнування на діяльність організацій, які займаються захистом довкілля.

«Якщо ви шукаєте на чому зекономити гроші, то йдіть до високоприбуткових підприємств і нехай вони виймають гаманці», – каже Пірс.

Єкологи підозрюють, що «суперкомісія» може скоротити заохочувальні урядові дотації для проектів, пов’язаних із сонячною та водяною енергією.

На думку активістів Sierra Club, політика заохочування екологічних проектів у перспективі допоможе американській економіці скоротити залежність від нафти і перейти до чистих видів енергії.

Звичайно, така зміна орієнтирів можлива лише, якщо республіканці й демократи – члени «суперкомісії» – дійдуть згоди до Дня подяки. Поки що, одначе, питання залишається відкритим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG