Доступність посилання

ТОП новини

Як працюватиме ринок землі?


Про перспективи проведення земельної реформи Радіо Свобода розпитувало у голови Державного агентства земельних ресурсів Сергія Тимченка.

Як працюватиме ринок землі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Інна Кузнецова: Нинішнього тижня Президент України вкотре заявив, що «з проведенням земельної реформи не можна чекати. Оскільки власники паїв не отримують належну оплату за оренду, ділки сьогодні панують на цьому ринку. Такого не повинно бути. Я за те, щоб у цьому питанні був наведений порядок».

Яку головну мету ставить перед собою керівництво держави, говорячи про необхідність якнайшвидшого проведення земельної реформи? Говориться про якнайшвидше проведення земельної реформи, а чи, може, про завершення земельної реформи?
У Мексиці земельна реформа була 23 роки. У нас 20 років. Через три роки ми потрапимо у сумнівний список Книги рекордів Гіннеса

Звісно, завершення земельної реформи – це основна ціль, тому що земельна реформа в нашій країні вже йде 20 років. І в нас є всі шанси потрапити у Книгу рекордів Гіннеса. Там зараз є країна Мексика, в якій земельна реформа була 23 роки. У нас 20 років. Тобто, через три роки ми потрапимо у сумнівний список Книги рекордів Гіннеса.

– Але ж Ви не скажете, що ми поспішаємо через те, щоб не потрапити у сумнівні рекорди. Все-таки яка головна мета? Навести порядок? Добути гроші для державного бюджету? Що саме?

– Підняття економіки країни.

Я наведу деякі факти. Площа України 60,4 мільйонів гектарів. З них 42 мільйони гектарів – це сільськогосподарські угіддя. І коли ми говоримо про те, з чого слід піднімати економіку країни, ми розуміємо, що ми живемо в країні, де більше двох третин площі – це сільськогосподарські угіддя. І, розуміючи це, ми розуміємо, що економіку країни можна підняти лише з підняття аграрно-промислового комплексу, економіки аграрно-промислового комплексу.

Ви кажете: 20 років не виходило. А яким чином завтра може вийти? Невже ухвалення закону про ринок землі от раз – і все вирішить?

– Причини того, чому не виходило? Тому що не було чіткої політичної волі. На сьогодні я відповідально можу заявити, що в керівництва країни і в Президента України є чітка політична воля завершити земельну реформу.

Чому не було? Розкажу. За 20 років сформувався такий прошарок суспільства і достатньо «жирний» у фінансовому плані, який заробляв гроші за рахунок обходу мораторію і незаконного відведення у власність земельних ділянок за рахунок використання неврахованої землі, за рахунок використання від спадщини тих, хто помер, за рахунок нерозуміння меж
Не було чіткої політичної волі. За 20 років сформувався прошарок суспільства і достатньо «жирний» у фінансовому плані, який заробляв гроші за рахунок обходу мораторію і незаконного відведення у власність земельних ділянок

населених пунктів, за рахунок нерозуміння того, де державна, де комунальна, а де приватна власність, за рахунок того, що у нас не було електронного кадастру, дані в якому зберігаються у єдиному форматі, в єдиному вигляді.

Ви сказали, що цей прошарок «жирний» сформувався. Але Ви, мабуть, знаєте, скільки осіб складає цей прошарок? Чи ні?

– Так.

Поділіться, скільки?

– Мені не хотілося б говорити поіменно.

– Ну, десяток, двадцять, сорок?
Цих людей дуже багато. Найбагатші з них – пара десятків

– Ні, цих людей дуже багато. Просто найбагатші з них – так, пара десятків. І завдання Президента – підняти економіку. Не цих десяти, двадцяти, тридцяти людей, а дати заробити, підняти малий і середній бізнес. І за рахунок цього…

– Добре. Але оці «десять, двадцять, тридцять» погодяться поділитися чи вони віддадуть? Якщо земля не продавалася, то як тепер її повернути, якщо вони її там орендували? Чи це був «тіньовий» ринок?
Президент дав завдання Генеральному прокурору розібратися у випадках, коли в обхід мораторію виділялася земля. Щомісячно повертаються десятки тисяч гектарів

На сьогодні Президент України дав завдання Генеральному прокурору розібратися у випадках, коли в обхід мораторію виділялася земля. І зараз я знаю про те, що, напевне, щомісячно повертаються десятки тисяч гектарів. Я можу говорити про десятки тисяч гектарів (!) державі, які були свого часу незаконно відведені.

Є акти на землю старого зразка, нового зразка. І здійснюється, як Ви кажете, незаконний продаж, перепродаж. І за актами старого зразка це можна знайти в інтернеті або можна, коли людина купує, то вона може це побачити. Як запобігти шахрайству навколо цього? Бо можна за старими і за новими актами прикупити щось, і люди залишаться ні з чим.
Я всім раджу присвоювати кадастровий номер, який відображає ситуацію в електронній базі, є основною гарантією власності на вашу земельну власність

– Ні-ні! Всі акти дійсно однакові. І навіть коли за законом про державний земельний кадастр видача самих актів у перейде Мін'юст, вони будуть називатися «Свідоцтво про право власності», то все рівно вся та решта актів будуть дійсні завжди. І ніякого махлювання тут не може бути.

Якщо ми говоримо про кадастрові номери, то так, є акти, яким не присвоєно кадастровий номер. Я всім раджу присвоювати кадастрові номери, тому що саме кадастровий номер, не папірець, а кадастровий номер, який відображає ситуацію в електронній базі, є основною гарантією власності на вашу земельну власність.

– Є дуже багато стареньких людей, які не дуже знаються ні в тому, що таке слово «кадастр», тим паче, що таке кадастровий номер на його земельну ділянку. Як їм розібратися, щоб їх дійсно не дурили?

Звернутися в районне управління земельних ресурсів.

– Це складна річ…

– Звернутися до землевпорядників села. У кожному селі є свій землевпорядник. Вистачить того, щоб до цієї людини підійти, і вона пояснить, дасть відповідь на усі питання, які хоче отримати людина.

Ми маємо запитання від радіослухача.

Слухач: Це з Черкащина, Монастирищенський район, села Шабастівка. Звертаються до Вас люди по допомогу. Скажіть будь ласка, яким чином можна взнати правду або отримати допомогу по такому питанні.

Люди здали в оренду землю терміном на 5 років. Земельний відділ зареєстрував ці договори ще через 6 місяців. Як людям довідатися правдиву інформацію про те, чи правомірно отримали реєстрацію ті договори? Тому що вийшло, що люди здали цю землю вже не на 5 років, а на 5,5 років. І на даний час у людей є спірне питання – вони її не можуть забрати в орендарів, тому що не закінчився термін дії договору, згідно земельної реєстрації, і вони не можуть обробляти цю землю, які хочуть виходити одноосібно.

– Слід звернутися у центр земельного кадастру районний. І вони скажуть, з якого моменту зареєстрований договір.

– Тобто, це повна відповідь? Можливо, є якась «гаряча лінія», на яку люди можуть телефонувати? Ні?

– Є «гаряча лінія». Я її номер можу залишити – Ви повідомите. Також є наш сайт, який я Вам залишу, де є можливість напряму спілкуватися і отримувати відповіді.

– Все-таки до кінця року має бути ухвалений закон про ринок землі. Що ще має бути ухвалене? І що ще там буде такого, стосовно чого люди дійсно можуть не боятися?
Розпаювання землі породило парцеляцію «шахматка». Ціна землі буде рости тільки тоді, коли ми проведемо консолідацію земельних наділів в єдині інвестиційно-привабливі масиви

– Дуже важливо нам провести закон, який визначить межі населених пунктів. Дуже важливий закон розмежування державної і комунальної власності. Ми повинні визначити, куди і які йдуть податки. Поки що усі податки йдуть у комунальну власність, насправді держава нічого не отримує. Теж дуже важливо.

Дуже важливий закон (я думаю, що він буде в пакеті про ринок землі) – це консолідація землі. Тому що розпаювання землі породило парцеляцію – ми бачимо поле, а насправді на цьому полі є дуже багато власників паїв, тобто «шахматка». І ми розуміємо однозначно, що ціна землі буде рости тільки тоді, коли ми проведемо консолідацію земельних наділів в єдині інвестиційно-привабливі, зручні для аграрного обробітку масиви. І як це буде відбуватися консолідація – це також дуже важливий закон.

– Є питання консолідації, а є ще питання концентрації. Щоб не було концентрації в одних руках. Тому що, якщо Ви хочете сконсолідувати якийсь великий шмат, який можна було б зручно обробляти, а там є чиясь в середині земля, яку людина чи кілька людей не хотіли б продавати, то як будуть вирішуватися ці питання?

– У тому законопроекті, який ми подаємо, ситуація така. Людина не страждає, а тільки набуває, яка не хоче об’єднуватися з рештою. Якщо в середині консолідованого наділу розташований наділ людини, яка не бажає консолідуватися з іншими, то цей наділ переноситься не в інший район, не в іншу область, а на край цього ж поля. Він не втрачає ні географічно, ні якісно, ніяк. Навпаки, йому набагато зручніше буде провести дорогу і набагато зручніше обробляти свою ділянку.

– Маємо запитання з мережі «Фейсбук». «Чи буде держава виплачувати компенсацію українцям за землю, яку вони не отримали через перешкоджання отримання норм безоплатно землі, згідно з Земельним кодексом?»

– Ви маєте на увазі безкоштовну приватизацію?

– Ну, очевидно.

– На безкоштовну приватизацію в бюджеті наступного року виділені кошти. І безкоштовна приватизація буде проводитися.

– Скільки землі має право приватизувати людина?

– Це, як правило, присадибні ділянки.

– І ще одне запитання з мережі «Фейсбук». Мацько Михайло Васильович 80 років вже три роки не може отримати акт на присадибну ділянку. Це дача в Петрушках. «Вся документація була передана у Києво-Святошинський район. На кого і куди можна написати скаргу?» .

– По-перше, я розкажу, яка ситуація по Києво-Святошинському району. Раніше районне управління земельних ресурсів, до того, як я посів цю посаду, було в приватному комплексі «Чайка». І людині, щоб потрапити до чиновника, треба було отримати перепустку і пройти два кордони охоронців.

На сьогодні ми ситуацію цю вирішили. На колишнього керівника районного управління земельних ресурсів заведена карна справа. На даний час він «у бігах». А районне управління переїхало в інститут по вулиці Серпова 3. Це Інститут землеустрою, керівником якого є Дорош Йосип Мирославович. Також там розташоване і обласне відділення Київської області земельних ресурсів.

Ситуація зміниться найближчим часом, як тільки ми зараз розберемося з тими архівами, з тією документацією, яку ми вивезли. Це 400 мішків різної документації.

На кого подати скаргу? У правоохоронні органи.

Маємо ще запитання.

Слухач (переклад): Як пояснити, у нас ще немає закону про продаж землі, але на кожному стовпі по Києву їдеш і скрізь: продається гектар, продається 10 гектарів – ціна: 400 доларів, 500 доларів, 300 доларів! Як сьогодні дозволяється продаж землі, якщо немає закону про продаж землі?!

– Справа в тому, що на сьогодні діє мораторій, тобто заборона на продаж землі тільки сільськогосподарського призначення. Але на інші категорії – це комерційна земля, особисте сільське господарство – це земля під будівництво, під логістику і інше, то вона запущена у вільну продаж і продається через нотаріат.

– Маємо ще запитання.

Слухач: Дуже коротко. Пункт № 6 про Земельний кадастр. Там сказано, що для приватизації присадибних ділянок, це по 6 сотих, приватизація безкоштовна. Будь ласка, прокоментуйте.
З наступного року бюджетом передбачено порядку 230 мільйонів гривень на дану (безкоштовну – ред.) приватизацію

– Я вже відповідав на це запитання. У цьому році ситуація дійсно була складна. Але з наступного року бюджетом передбачено порядку 230 мільйонів гривень на дану (безкоштовну – ред.) приватизацію. І вона буде здійснюватися.

Можна говорити, що це так званий «тіньовий» ринок. Так?

– Так.

– Як його ліквідувати?

Ухвалити закон про ринок землі. Автоматично усі «тіньові» схеми і «тіньовий» ринок відпаде просто автоматично.

– Але ж не секрет, що якщо людина десь дуже високо, то вона не завжди виконує закон.
Придбати землю може тільки фізична особа громадянин України. Щоб придбати ділянку, необхідно надати податкову декларацію, якщо укладення угоди перевищує 150 тисяч гривень. Подарувати він може тільки близькому родичеві. Гранична норма власності землі в одних руках 2100. Ця норма буде зменшена до 500 гектарів

Ні, в законі все передбачено.

Давайте я коротко перерахую основні моменти законопроекту про ринок землі. По-перше, придбати землю може тільки фізична особа громадянин України. Ні іноземці, як залякують, ні юридичні особи, а тільки фізична особа – фермерські господарства і безпосередньо держава.

Наступне. Щоб не було скуповування на підставних осіб, в законі передбачена така стаття, щоб придбати земельну ділянку, необхідно надати податкову декларацію, де чітко і зрозуміло прописані ці доходи, звідки у людини ці гроші, якщо укладення угоди перевищує 150 тисяч гривень. І пройти антимонопольну перевірку на зв’язки із зацікавленими особами: родичі, близькі і так далі. І якщо людина взяла, наприклад, якось там йому дозволяє йому ця декларація, і він вирішив комусь подарувати, то подарувати він може також тільки близькому родичеві.

З липня місяця ми ведемо велику дискусію і обговорення (ми доїхали практично до кожного села), щоб не тільки пояснити суть земельної реформи, але й почути зворотну реакцію. Так от, найпопулярніше питання – це гранична норма власності землі в одних руках, концентрація? Так от, на основі рекомендацій Національної академії аграрних наук ми поставили 2100.

Я думаю, що цю норму буде змінено, тому що фермери, депутати, люди, безпосередньо власники паїв не погоджуються і сходяться на думці щодо зменшення даної норми. Я так думаю, що ця норма буде зменшена до 500 гектарів.

– Народний депутат України Микола Катеринчук вчора сказав про те, що вже багато іноземних держав передбачають витрати на придбання землі в Україні. Зокрема, він сказав, що Китай передбачає до 10 мільярдів доларів на придбання земельних ділянок в Україні.

Я знаю, що Ви зараз скажете, що законом передбачено, що так не може бути. Але не секрет, що люди, які працюють з китайськими друзями, кажуть, що гроші в Китаї передбачені, і хлопців там неодружених багато, то одружаться з нашими дівчатами – будуть громадянами України.

– Ні. Є моменти…

– Може, це жарт. Але!
Громадянин України може придбати землю, який є нашим співвітчизником не менше, ніж 5 років

– Ні-ні-ні! Громадянин України може придбати землю, який є нашим співвітчизником не менше, ніж 5 років.

– Вже когось таким чином заспокоїли.

– Так. Тим більше, я хотів би додати, що ми передбачили і такі моменти, щоб не наступити на граблі, на які ми вже наступали. Це спекуляція.

Так, питання перепродажу землі. Як воно буде регулюватися?

– Наша ціль – знайти ефективного власника. Всім зрозуміло, що земля буде рости, тому що, за нашими оцінками, спеціалістів наших, середня вартість одного гектару – 300 євро. У тій же Польщі вже 3 тисячі. І ми розуміємо, що при консолідації, при розвитку інфраструктури аграрно-промислового комплексу ціни на землю, на її оренду будуть стрімко рости. Тому ми й передбачили ряд заходів, щоб землю купували, щоб на ній працювати, а не нею спекулювати.

Самою основною мірою є те, що, якщо людина купила землю і у цьому ж році захотіла її продати, то вона має сплатити державі мито у розмірі 100% нормативно-грошової оцінки у перший рік, на другий рік – 90%, на третій – 80% і так далі до 10 років. Тобто, грубо кажучи, через 7, 8, 9 років можна буде вигідно перепродати землю, але до цього часу ми сформуємо ефективного власника.

– Ви згадували про Академію наук. Критикують академіки земельну реформу.

Пропоную послухати Олександра Іващенка, академіка НАНУ.

Олександр Іващенко: У Голландії чи в Ізраїлі державна форма власності землі. Хіба від цього господарювання рівень господарювання в Голландії чи в Ізраїлі став гіршим, як в Україні? Мабуть, ні. Але є конкретний порядок, діють земельні закони, відповідно є і іпотечні банки, є і ціна землі, є і оборот капіталу, є все. То, значить, питання не лише у формі власності, а у підході і в реальному господарюванні до землі.

На сьогоднішній день у нас перехід землі до олігархів привів до того, що ми сьогодні не маємо жодного прикладу нормального господарювання на землі. У нас практично у всіх регіонах йдуть активні ерозійні процеси, за які ніхто не несе відповідальності.

Разом з тим у нас йдуть ерозійні процеси і деградація села. Безлюдні технології, які дозволяють обробляти десятки тисяч гектарів техніко-механізаторами, позбавляють майбутнього практично все село. Закриваються школи, ФАПи – села розбігаються! І це все результати, пробачте, нашої земельної реформи.

– От така точка зору академіка.

– Ні, результати земельної реформи спрямовані на інше. Земельна реформа також передбачає створення Державного земельного банку, зусилля якого будуть спрямовані на підтримку малого і середнього бізнесу. Нам не вигідно піднімати економіку кількох сімей в країні. Від цього економіка в країні не підніметься. Завдання держави – зробити вигідним бізнес малий і середній на селі, підтримати фермера.

Що стосується власності, то Ви знаєте, земля зараз не врахована і лежить мертвим вантажем. І багато хто паразитує на тому, що вона не врахована. Я можу порівняти з нафтою. От поки нафта під землею, вона нічого не вартує взагалі. Але коли її добули, у неї вже одна ціна. Її переробили – інша ціна. Продали – третя ціна. З землею так само.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG